Filipinezii își plâng morții și își povestesc dramele

Data publicării:
taIfun filipine 8 - 6198480-AFP Mediafax Foto-NOEL CELIS-1

Taifunul Haiyan a lăsat cicatrici adânci în sufletele oamenilor. Ei încearcă acum să îşi refacă vieţile, chiar dacă încă îşi mai plâng morţii.

„Tatăl meu a fost lovit de un lemn, apoi a dispărut copilaşul meu. Nu a mai putut să-l ţină, iar copilul s-a înecat. Era atât de plin de viaţă, atât de năzdrăvan!”, povestește o tânără.

Mii de oameni au fost despărţiţi de familii, iar acum încearcă să dea de urma celor dragi. Autorităţile filipineze par depăşite de situaţie.

„Trebuie să fiu sănătos, pentru că sunt primarul acestui oraş. E foarte stresant, dar trebuie să fiu tare. Avem nevoie de hrană şi de adăposturi temporare pentru oameni”, a afirmat primarul oraşului Guiuan.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, autorităţile din Arhipelag trebuie să facă acum faţă şi unei scurgeri de ţiţei provocate de distrugerea unei barje în timpul furtunii. Apa din centrul ţării a fost infestată pe cel puţin doi kilometri cu aproximativ 500 de tone de petrol brut.

În mijlocul disperării sosesc totuşi ajutoare în valoare de zeci de milioane de dolari din întreaga lume. Statele Unite au trimis la faţa locului portavionul USS George Washington, iar Japonia urmează să trimită peste o mie de trupe, mai multe nave, dar şi 40 de milioane de dolari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri