Grecia rămâne în recesiune şi în 2016. Cererile premierului Alexis Tsipras

Data publicării:
alexis tsipras getty

Grecia va rămâne în recesiune şi anul viitor, cu o scădere de 1,3 la sută, a anunţat premierul Alexis Tsipras de la tribuna parlamentului. Şeful Guvernului elen se aşteaptă ca tăierile de cheltuieli să aducă în plus 4,3 miliarde de euro. Alexis Tsipras a recunoscut că măsurile de austeritate sunt necesare, dar nu suficiente.

Alexis Tsipras: „Avem nevoie de o serie de acţiuni paralele, iar obiectivul nostru este prima jumătate a anului 2017. Următoarele 20 de luni sunt cruciale ca să ne îndeplinim obiectivele: restabilirea lichidităţii şi revenirea pe pieţe”.

Alexis Tsipras a profitat de ocazie pentru a cere un răgaz creditorilor internaţionali. Premierul vrea timp ca să se ocupe de investiţii şi de restructurarea asigurărilor sociale, înainte de a începe plăţile: „Vom propune o extindere a scadenţelor la credite, o reducere a dobânzilor şi aplicarea unor dobânzi fixe. Vom propune şi o clauză pentru legarea valorii ratelor de creşterea economică şi o perioadă de graţie extinsă”.

Grecia a primit în august un nou pachet de asistenţă financiară, al treilea, în valoare de 86 de miliarde de euro, necesar ca să rămână în zona euro. Datoria publică este prognozată să ajungă anul viitor la 197,7 la sută din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri