După aproape cinci ani de război civil în Siria, soldat cu 260.000 de morţi, la Geneva încep oficial negocierile de pace sub egida ONU, menite să pună capăt conflictului. Prevăzute să dureze şase luni, negocierile sunt de maximă importanţă pentru Europa, pentru care acest război este o sursă de probleme. Pe lângă sutele de mii de refugiaţi sirieni care au luat calea Europei, războiul civil a favorizat ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic, responsabilă de sângeroasele atentate din Franţa.

Embed:

Negocierile ar fi trebuit să înceapă oficial ieri, dar la Geneva n-au fost prezenţi decât reprezentanţii regimului lui Bashar al-Assad. Delegaţii principalelor grupări de opoziţie au refuzat să participe la discuţii până nu încetează bombardamentele asupra zonelor civile. La insistenţele comunităţii internaţionale, aceştia vor sosi totuşi, azi sau mâine, la Geneva.

Ajunge cu distrugerea clădirilor! Ajunge cu bombardarea oraşelor, fără ca măcar localnicii să ştie cine îi bombardează. Destul cu umilirea bărbaţilor şi femeilor nevoiţi să devină refugiaţi şi să plece cu barca pe Mediterana, când ei îşi iubesc ţara,” declară Staffan de Mistura, emisarul ONU pentru Siria.

Emisarul ONU pentru Siria a avut ieri primele discuţii cu reprezentanţii regimului lui Bashar al-Assad, urmând ca mâine să discute şi cu cealaltă tabără.

Cele două delegaţii ale opoziţiei şi guvernului se vor întâlni cu emisarul special al ONU, Staffan de Mistura, în încăperi ca acestea. Nu vor exista întâlniri directe, faţă în faţă, între cele două delegaţii. Emisarul ONU va transmite mesajele dintr-o încăpere în alta,” spune Lina Sinjab, corespondent BBC.

Potrivit unei foi de parcurs stabilite printr-o rezoluţie ONU în decembrie, cele două părţi trebuie să se pună de acord asupra unui organism de tranziţie care să organizeze alegeri la jumătatea anului viitor. Negocierile încep într-un moment în care intervenţia Rusiei a schimbat raportul de forţe din conflict.

Guvernul sirian este într-o poziţie avantajoasă acum. Cu ajutorul aliaţilor ruşi şi iranieni, ei au devenit cea mai puternică forţă din vestul ţării,” explică Mazin Bilal, analist politic.

Atât Rusia, cât şi Iranul vor ca Bashar al-Assad să fie implicat în procesul de tranziţie. Occidentul a respins multă vreme această idee, dar şi-a mai nuanţat poziţia după ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic, percepută drept o ameninţare mondială.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!