Preot ucis într-o biserică din Normandia. Martor: Teroriştii au oficiat o slujbă în arabă, pe care au înregistrat-o

Data publicării:
biserica franta

ACTUALIZARE 19:55. Locuinţele părinţilor celor doi atacatori au fost percheziţionate. Forţele de ordine au reţinut şi o persoană care urmează să fie audiată. Preşedintele Francois Hollande a convocat, pentru miercuri dimineaţă, o reuniune a Consiliului de Securitate al Franţei.

Teroriştii de la biserică aveau cuţite, o centură cu explozibil falsă şi un cronometru de bucătărie, a declarat procurorul general al Franţei, Francois Molins.

Francois Hollande: Franţa este în război

ACTUALIZARE 19:15. Călugăriţa care a reuşit să fugă din biserica atacată de jihadişti în Normandia şi care a dat alarma a povestit că atacatorii au oficiat o slujbă în arabă în lăcaşul de cult, pe care au filmat-o, relatează BFMTV.

"Când i-am văzut cuţitul în mâna dreaptă, am ştiut că urma să se întâmple ceva. Au început să vorbească ceva în arabă. Nu ştiu ce au vorbit între ei, dar au strigat apoi: Voi, creştinii, vreţi să ne eliminaţi. Asta ne-au spus în timp ce ţipau. S-au năpustit asupra lui Jacques (Hamel – n.r.). Am reuşit să fug şi am oprit prima maşină. Şoferul avea un telefon mobil şi a sunat la poliţie care a venit foarte repede", a declarat sora Danielle.

"S-au înregistrat. Au făcut un fel de slujbă în jurul altarului, în arabă”, a mai spus aceasta.

ACTUALIZARE 17:20: O persoană a fost reținută de autoritățile franceze în urma atacului. Procurorii nu au dezvăluit identitatea acestei persoane, care are doar 16 ani. Adolescentul a fost eliberat la scurt timp.

Actualizare 16:00: Francois Hollande, preşedintele Franţei, a anunțat că cei doi agresori și-au declarat apartenența la gruparea teroristă Stat Islamic și a denunțat asasinatul „teribil și laș”. 

„Am venit împreună cu ministrul de Interne pentru a ne exprima solidaritatea cu locuitorii din Saint-Etienne-du-Rouvray, loviţi de asasinatul teribil şi laş al preotului paroh, comis de doi terorişti care şi-au declarat apartenenţa la ISIS. Suntem puşi din nou la încercare, pentru că ameninţarea este foarte mare şi rămâne foarte ridicată. După tot ce am trăit în ultimele zile şi în ultimii ani ne aflăm faţă în faţă cu gruparea ISIS care ne-a declarat război. Trebuie să purtăm acest război cu toate mijloacele. Teroriştii vor să ne divizeze. Trebuie să fim conştienţi de faptul că teroriştii nu vor da înapoi de la nimic până nu îi vom opri”, a spus președintele Franței. 

Pierre-Henry Brandet, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Interne, a subliniat că Parchetul antiterorist a fost sesizat în legătură cu acest atac.

„Parchetul antiterorist s-a sesizat în privinţa acestui caz. Investigaţiile sunt în desfăşurare, folosim câini specializaţi în detectarea explozibililor, serviciile geniştilor. Trebuie să ne asigurăm că cei doi atacatori nu aveau bombe artizanale sau orice fel de dispozitiv exploziv asupra lor”, a spus Pierre-Henry Brandet.

Actualizare: 15:30. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat luarea de ostatici. 

Islamiştii au anunţat într-un comunicat publicat de agenţia Amaq, apropiată ISIS, că cei doi autori ai luării de ostatici erau „soldaţi” jihadişti. 

Unul dintre atacatorii de la o biserică din Normandia a fost condamnat anul trecut la un an de închisoare, după ce a încercat să ajungă în Siria. Bărbatul a fost eliberat în luna martie, dar ar fi purtat o brăţară electronică. 

Actualizare: 13:00. Autorii luării de ostatici ar fi strigat „DAESH”, acronimul folosit de francezi pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, la intrarea în lăcaşul de cult, relatează Le Parisien.

Cei doi atacatori l-au înjunghiat în gât cu un cuţit pe preot, care a murit, înainte de a fi la rândul lor ucişi de forţele de ordine. De asemenea, un enoriaş şi un ofiţer din forţele de ordine au fost răniţi.


Din primele informaţii, ar fi vorba de cinci ostatici - un preot, două măicuţe şi doi enoriaşi. Presa scrie că alarma a fost dată de o altă măicuţă care a reușit să fugă şi a sunat la poliţie.  

O persoană a fost ucisă, informează presa franceză. Ar fi vorba despre preotul bisericii.

Atacatorii au fost „neutralizați” de forțele de intervenție.

Președintele Francois Hollande și ministrul de Interne Bernard Cazeneuve se vor deplasa la fața locului.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri