Demonstraţii pro şi împotriva imigranţilor în Suedia. Sute de oameni au manifestat la Stockholm, unii ca să ceară demisia premierului pentru că a lăsat prea mulţi străini să intre în ţară, alţii ca să-i susţină pe refugiaţi. Manifestaţiile încheie o săptămână tensionată în Suedia, unde s-au înregistrat mai multe incidente violente în care au fost implicaţi solicitanţi de azil.

Embed:

În jur de 100 de demonstranţi împotriva imigranţilor au cerut demisia premierului Stefan Lofven şi accelerarea procedurilor de expulzare a străinilor. 163.000 de refugiaţi au depus cereri de azil în Suedia anul trecut, iar guvernul a anunţat că jumătate dintre ei vor fi expulzaţi.

Este o demonstraţie care atrage grupuri şi indivizi care simpatizează sau sunt implicaţi în mişcări radicale naţionaliste,” explică Jonathan Leman, sociolog.

În ciuda prezenţei poliţiştilor, câţiva dintre participanţi au atacat oameni care luau parte la o manifestaţie antirasism din apropiere.

Incidentele vin la capătul unei săptămâni tensionate în Suedia. Vineri, câteva zeci de persoane cu feţele acoperite şi-au dat întâlnire într-o piaţă din Stockholm cu scopul, declarat pe reţelele de socializare, de a agresa imigranţi. Informată din vreme, poliţia a intervenit pentru a pune capăt demonstraţiei ce se anunţa violentă. Doar două persoane au fost arestate.

Nu există nicio legătură între cele două. Sunt incidente total separate, comise de indivizi diferiţi,” spune Kjell Lindgren, purtător de cuvânt al poliţiei.

Tot săptămâna aceasta, o angajată a unui centru pentru solicitanţii de azil a fost ucisă de un adolescent-refugiat, care avea doar 15 ani. Mai mult, 19 tineri imigranţi au atacat cu arme improvizate personalul dintr-un centru pentru copii refugiaţi, închizându-i într-o încăpere.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!