Manifestaţii pro şi antirefugiaţi la Stockholm

Data publicării:
polis

În jur de 100 de demonstranţi împotriva imigranţilor au cerut demisia premierului Stefan Lofven şi accelerarea procedurilor de expulzare a străinilor. 163.000 de refugiaţi au depus cereri de azil în Suedia anul trecut, iar guvernul a anunţat că jumătate dintre ei vor fi expulzaţi.

Este o demonstraţie care atrage grupuri şi indivizi care simpatizează sau sunt implicaţi în mişcări radicale naţionaliste,” explică Jonathan Leman, sociolog.

În ciuda prezenţei poliţiştilor, câţiva dintre participanţi au atacat oameni care luau parte la o manifestaţie antirasism din apropiere.

Incidentele vin la capătul unei săptămâni tensionate în Suedia. Vineri, câteva zeci de persoane cu feţele acoperite şi-au dat întâlnire într-o piaţă din Stockholm cu scopul, declarat pe reţelele de socializare, de a agresa imigranţi. Informată din vreme, poliţia a intervenit pentru a pune capăt demonstraţiei ce se anunţa violentă. Doar două persoane au fost arestate.

Nu există nicio legătură între cele două. Sunt incidente total separate, comise de indivizi diferiţi,” spune Kjell Lindgren, purtător de cuvânt al poliţiei.

Tot săptămâna aceasta, o angajată a unui centru pentru solicitanţii de azil a fost ucisă de un adolescent-refugiat, care avea doar 15 ani. Mai mult, 19 tineri imigranţi au atacat cu arme improvizate personalul dintr-un centru pentru copii refugiaţi, închizându-i într-o încăpere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri