Mircea Druc: Dacă Ianukovici semna cu UE, urma destrămarea Rusiei; dacă nu a semnat, urmează destrămarea Ucrainei

Data publicării:
mircea druc digi

Mircea Druc se așteaptă la implicații negative ale deciziei Ucrainei, care a respins semnarea unui acord important în relația cu UE.

Întrebat cum a convins Moscova Kievul să se oprească din acest drum european, Mircea Druc a îndemnat ca „dușmanul”, Moscova, să nu fie căutat în afară.

Moscova este cointeresată și a făcut tot posibilul, dar eroarea capitală, clasică, istorică, aparține lui Victor Ianukovici. El a făcut greșeala asta, el putea să reziste, putea să meargă până în pânzele albe, a făcut și a greșit, și-a făcut harakiri politic, s-a terminat cu el, acuma nu o să-l poată lua nici Rusia, nici Europa, dar din egoismul lui a făcut-o, fiindcă nu i-a dat nimeni garanție că va mai fi ales al doilea mandat”, a comentat Druc.

Rusia își apără interesele ei. Din punctul meu personal de vedere, situația este atât de gravă, încât România noastră și Basarabia noastră sunt așa, printre altele, un capitol mic, acolo”, a apreciat fostul premier.

Și într-un caz și în altul: dacă Ianukovici semna (acordul cu UE – n.r.) și începea aderarea, urma destrămarea Rusiei; dacă nu a semnat, urmează destrămarea Ucrainei. Dar mă provocați și vă spun punctul meu de vedere: peste o săptămână, peste o lună, mă chemați din nou în emisiune și o să mă blamați sau o să mă felicitați că am avut dreptate”, a argumentat Mircea Druc.

Rugat să detalieze afirmația privind dezmembrarea Rusiei, în contextul demersurilor proeuropene din Ucraina, Mircea Druc a explicat: „Nu are nicio atribuție Uniunea Europeană: Rusia fără Ucraina nu poate nici măcar teoretic să se mențină în proiectul lui Putin de a reface imperiul sovietic, de a face uniunea vamală (Rusia – Belarus - Ucraina – n.r.), de a face Eurasia. Fără Ucraina este non sens, nu poate face nimic. Și într-un caz și în altul, proiectul Putin este falimentar. Dacă se întâmpla și se semna, Putin nu mai are niciun atuu, cu asta s-a terminat.”

„Pe mine mă îngrijorează numai că s-ar putea să fie foarte multe pierderi de vieți oamenești și să fie un adevărat război civil și măcel (...) nu numai oamenii de la Kiev, ci este falia care se rupe”, a conchis Mircea Druc.

----

Calea către atragerea Ucrainei spre Uniunea Europeană rămâne blocată, iar speranţa locuitorilor fostului stat sovietic într-o minune este tot mai slabă. Kievul nu s-a lăsat răzgândit de insistenţele liderilor europeni şi nu va parafa acordul de asociere cu forul comunitar la Vilnius, după ce săptămâna trecută a suspendat negocierile, sub presiunile Moscovei.

Zece mii de protestatari proeuropeni s-au luat la bătaie în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă cu forţele de ordine din Kiev. Oamenii sunt nemulţumiţi că preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat până în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În urma deciziei prezidenţiale, liderii opoziţiei din Ucraina au cerut demisia lui Viktor Ianukovici din funcţia supremă în stat şi au ameninţat că vor iniţia procedura de demitere dacă liderul de la Kiev nu va pleca singur de la putere.

A fost exprimată dezamăgire la Bruxelles, după ce Ucraina a anunţat că suspendă pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat săptămâna viitoare. Mulţi diplomaţi occidentali consideră că gestul neaşteptat al guvernului ucrainean este o victorie pentru Rusia.

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat premierul Mikola Azarov, adăugând că strategia în vederea integrării europene rămâne neschimbată, relatează AFP

Președintele Traian Băsescu a declarat joi, înainte de plecarea către summitul de la Vilnius, că în această seară va avea loc un consiliu european pentru armonizarea pozițiilor în privința Ucrainei, iar România va susține ridicarea oricăror rezerve din partea UE, în cazul în care președintele Viktor Ianukovici va dori să semneze acordul de asociere cu UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri