Rusia reacționează în scandalul „listei negre". „Regimurile trec și țările rămân”, spune fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu 

Data publicării:
Moscova Piata Rosie rusia-AFP Mediafax Foto-PAVEL ZELENSKY

Moscova acuză ţările care au dat presei lista confidenţială a persoanelor indezirabile că au vrut să facă spectacol.

Oficialii ruşi au precizat că documentul este un răspuns la sancţiuni similare impuse de Uniunea Europeană. Replica diplomaţiei ruse vine după ce mai multe ţări, printre care şi România, au cerut explicaţii Kremlinului cu privire la numele aflate pe lista neagră.

89 de persoane din Europa, actuali sau foşti lideri politici şi militari, au interdicţie de a intra în Rusia. Printre aceştia sunt şi cinci români.

Pe lista neagră a Rusiei sunt 89 de persoane din Marea Britanie, Olanda, Franţa, Spania, Danemarca, Suedia, Germania, Grecia, Bulgaria şi tările baltice. Printre aceştia se numără şeful serviciului de Informaţii al Armatei Daneze, comandantul Forţelor Armate ale Estoniei şi directorul general al MI5, echivalentul britanic al SRI.

Ministerul suedez de externe susţine că Rusia are dreptul să impună restricţii asupra unor persoane, dar că asemenea măsuri nu reprezintă o soluţie pentru tensiunile existente.

Nu contribuie la creşterea gradului de încredere asupra acţiunilor Rusiei”, a declarat Margot Wallstrom, ministrul de Externe al Suediei. 

Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, al cărui nume apare pe listă, a declarat că nu este surprins de o asemenea măsură. „Partea cea mai îngrijorătoare este că ar putea indica nivelul unei confruntări viitoare. Putin are nevoie de un scenariu în care trupele sale să avanseze în estul Ucrainei şi pe alte fronturi pentru a forţa UE şi Vestul că negocieze”, a declarat Ilian Vassilev, fost ambasador al Bulgariei la Moscova. O reacţie asemănătoare a avut-o şi deputatul român Eugen Tomac. 

Nu mă afectează în niciun fel, dar este clar că Rusia este din ce în ce mai slăbită, îşi pierde din influenţă şi acest lucru trebuie să ne dea de gândit pentru că devine din ce în ce mai vulnerabilă şi periculoasă”, a spus Eugen Tomac, deputat.

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a comentat pe Facebook includerea sa pe lista neagră a Rusiei. 

Adrian Cioroianu scrie, referitor la interdicţia de intrare în Rusia, că nimeni nu-l poate împiedica să aprecieze pe mai departe poporul rus şi să admire marea cultură, întrucât regimurile trec, ţările rămân, notând că a ştiut încă din copilărie să facă diferenţa între Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova.

Prezența mea pe o listă a persoanelor considerate a fi indezirabile la Moscova îmi întărește convingerea că singura soluție pentru depășirea tuturor crizelor rămâne dialogul & libertățile responsabile - inclusiv libertatea de a spune oricarei instanțe și oricărei puteri că uneori poate greși”, a scris, duminică, pe Facebook, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, aflat pe lista persoanelor cu interdicţie de a intra în Rusia.

Chiar și de la distanță, nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic chiar și atunci când a fost modest condus și să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Pușkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi. În rest, încă din copilărie am știut să fac diferența dintre Leonid Brejnev și Alla Pugaciova. Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de Istorie, știu că regimurile trec și țările rămân”, a mai scris Cioroianu.

Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, Iulian Chifu, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, preşedintele PMP, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române, se află pe o listă cu 89 de persoane care au interdicţie de a intra în Rusia.

Lista a fost trimisă, joi, mai multor ambasade UE de la Moscova. Ambasada României a primit lista, vineri seara, de la Delegaţia UE în Rusia, potrivit MAE.

Oficiali români interzişi în Rusia. Pe listă Adrian Cioroianu, comandantul Flotei militare și un director Transgaz. Reacția MAE 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri