ONU: Prăbușirea cursei MH17 poate fi considerată „crimă de război”. Surse: prima concluzie a anchetei - avionul a fost doborât de o rachetă

Data publicării:
avion malaeyia accident mediafax-1

Actualizare 11.24. Prima concluzie a experților care analizează cutiile negre este aceea că avionul malaezian a fost doborât de o rachetă sol-aer, anunţă postul american CBS. Datele difuzate de sistemele de înregistrare confirmă „depresurizarea indusă de o explozie puternică”.

____________________________ 

Raportul ONU mai arată că, în confruntările din aceată parte a Ucrainei, au murit peste 1.100 de oameni în ultimele patru luni. Zona în care s-a prăbuşit aeronava Malaysia Arlines nu este nici acum securizată, la 11 zile de la tragedie.

În raport, ONU a denunţat utilizarea de armament greu, de către separatiştii proruşi şi armata ucraineană, în zonele locuite.

„Informaţiile privind intensificarea luptelor în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt extrem de alarmante, în condiţiile în care cele două părţi utilizează în zonele locuite armament greu precum artileria, tancurile şi rachetele”, subliniază comisarul pentru drepturile omului, Navi Pillay, potrivit Mediafax.

„Cel puţin 1.129 de persoane au fost ucise şi 3.442 rănite” de la jumătatea lui aprilie, când Kievul a declanşat „operaţiunea antiteroristă”, potrivit datelor disponibile la 26 iulie, subliniază raportul.

Experţii internaţionali nu pot ajunge la faţa locului din motive de securitate. Cu toate acestea, premierul olandez consideră că trimiterea de trupe militare străine în estul Ucrainei, pentru a proteja locul catastrofei, nu este realistă.

O echipă de poliţişti olandezi şi australieni, care se află în Doneţk, trebuia să meargă la locul prăbuşirii avionului malaezian pentru a se asigura că sunt adunate toate probele necesare pentru anchetă. Experţii OSCE spun că pe câmp s-ar mai afla şi rămăşiţe umane, care trebuie recuperate şi trimise în Olanda pentru identificare. Tirurile de artilerie împiedică însă acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri