ONU: Julian Assange trebuie despăgubit de Suedia și Marea Britanie

Data publicării:
assange2-1

ACTUALIZARE: 

Fondatorul WikiLeaks a declarat că decizia ONU înseamnă reabilitarea lui.

„Astăzi, această reţinere fără acuzare a fost declarată de cea mai înaltă organizaţie din cadrul Naţiunilor Unite, care se ocupă cu drepturile persoanelor reţinute, drept ilegală. Consider decizia luată în acest caz drept o reabilitare. Acum este datoria Suediei şi a Marii Britanii să pună în aplicare decizia”, a declarat Julian Assange.

De asemenea, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Christophe Peschoux a declarat că decizia ONU are un caracter juridic obligatoriu.

„Concluzia în sine are caracter juridic obligatoriu, pentru că se bazează pe norme internaţionale privind drepturile omului care au fost ratificate de aceste state. Atunci când un stat ratifică Convenţia, în acest caz Convenţia pentru Drepturile Civile şi Politice, atunci acel stat are obligaţia să pună în aplicare prevederile. Deci indirect, are caracter juridic obligatoriu”, a precizat Înaltul Comisar.

Totuși, ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că decizia ONU este una „eronată” și a subliniat că Julian Assange fuge de justiție.

„Concluzia lor este eronată din punct de vedere al legii. Julian Assange fuge de justiţie, se ascunde în ambasada Ecuadorului. Poate ieşi oricând doreşte, nu-l oprim. Dar trebuie să se prezinte în faţa justiţiei în Suedia dacă alege să iasă. Nu ar trebui să i se permită să scape de justiţie. Este o decizie ridicolă a comisiei şi o respingem”, a subliniat Philip Hammond.  



Cei cinci experți independenți au cerut „autorităților suedeze și britanice" să pună capăt detenției sale și să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.

Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber.

Assange, care a înfuriat autoritățile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzații de viol.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obține azil în Ecuador.

Assange a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia și a denunțat un complot al Suediei pentru a-l extrăda în SUA. 

Atât Suedia, cât și Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influențate de decizia comisiei de experți a ONU care nu are caracter obligatoriu.

Citiți și:

Julian Assange: Mă predau dacă ONU decide împotriva mea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri