Occidentul vs. Rusia, un nou episod de Război Rece

Data publicării:
Vladimir Putin si Barack Obama GettyImages

De asemenea, NATO a promis Republicii Moldova că o va ajuta să-şi creeze o armată „modernă, dinamică şi echipată corespunzător", care, dacă va fi nevoie, să poată acţiona alături de armatele altor state.

Ambasadorul rus la NATO a anunţat că Rusia va răspunde militar consolidării din Europa şi a atras atenţia că Alianţa s-a împuşcat singură în picior atunci când a renunţat la cooperarea cu Rusia.

În bugetul american pentru anul viitor, există un capitol pentru apărarea Europei, iar suma destinată e de 3,4 miliarde de dolari. Jumătate din bani, pentru flancul vestic.

„Vom aduce comandamentul central şi echipamentul necesar unei divizii aici. Vom aduce un set complet de echipament pentru o brigadă, tancuri, vehicule de luptă Bradley, artilerie modernă, mecanizată. Vom aduce toate aceste lucruri aici şi le vom configura. Vom aduce o brigadă separată de artilerie care înseamnă atât artilerie convenţională, cât şi artilerie reactivă. În timpul Războiului Rece, am avut multe locuri unde am stocat echipament militar, gata pentru misiuni de combat, dar trupele stăteau în ţară. Adaptăm această etapă acestor vremuri printr-un set de echipamente de combat care nu vor fi destinate exerciţiilor militrare, ci celor de luptă. Ele vor fi prepoziţionate în mai multe state aliate din vestul Europei. Va fi configurat sub forma unui set de unităţi. Această configurare facilitează aducerea unei unităţi dintr-o bază din SUA într-o locaţie unde există deja prepoziţionat echipament militar”, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

Nici flancul estic nu va fi uitat. Statele Unite şi NATO vor continua să investească pe termen lung în această zonă astfel ca, pe viitor, ţări, aflate până nu demult sub influenţa URSS să nu se mai simtă ameninţate ori de câte ori Moscova recurge la o politică agresivă. Aşa că aproximativ jumătate din cele 3,4 miliarde de dolari reprezintă bani pentru flancul estic. De acest pachet vor beneficia nu numai aliaţii NATO din regiune, ci şi partenerii Alianţei, cum este Republica Moldova.

Efortul americanilor va fi susţinut şi de NATO.

„Adaptarea noastră este transatlantică. Planul Statelor Unite de a mări de patru ori bugetul pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare este un pas semnificativ. Acest lucru va susţine o rotaţie permanentă de forţe militare, mai multe exerciţii militare, amplasarea de mai multă tehnică militară şi mai multe investiţii în infrastructură”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO s-a împuşcat singură în picior

Toată această strategie a Occidentului provoacă furie la Moscova. Ruşii ameninţă cu un răspuns pe măsură şi avertizează că, atunci când a renunţat la dialogul cu Rusia, NATO a făcut mai mult rău decât bine.

„De fapt, NATO s-a împuşcat singură în picior atunci când a întrerupt cooperarea practică în zonele de interes comun. Iar acum vedem valuri de imigranţi care inundă Europa şi mişcări în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Sunt sigur că toţi (n. red: din NATO) înţeleg că aceste pregătiri pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a făcut de-a lungul frontierelor noastre nu pot rămâne fără un răspuns militaro-tehnic. Rusia nu îşi va pune în pericol interesele de securitate”, a subliniat ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko.

Șeful Comunității Naționale americane de Informație, James Clapper, a declarat că SUA se tem de revenirea la un război rece cu Rusia. El spune că o revenire la o formă de Război Rece este posibilă date fiind acţiunile Rusiei din ultima perioadă. Oficialul american a mai comentat, în Senatul SUA, că multe din gesturile agresive ale Rusiei au ca scop să protejeze „statutul de mare putere mondială" a ţării conduse de Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri