Oficial NATO, pentru Digi24: Rusia trebuie să anuleze anexarea Crimeei

Data publicării:
oficial NATO

Într-un interviu acordat Digi24, Kolinda Grabar-Kitarovic a acuzat deschis Moscova că agită spiritele în ţara vecină.

Mobilizarea unor forţe militare şi trimiterea lor în Ucraina nu va rezolva nimic. Această criză trebuie rezolvată prin dialog politic. De aceea cerem Rusiei să nu mai întreţină această criză, să-şi retragă trupele pe care le-a comasat de-a lungul frontierei cu Ucraina şi la periferia estică a Alianţei, să nu se mai amestece în problemele interne ale Ucrainei, să nu-i mai susţină pe oamenii care au preluat controlul clădirilor guvernamentale din estul şi sud-estul Ucrainei. De aseamenea, să anuleze procesul de anexare a Crimeei, referendumul ilegal care a dus la anexarea ilegală şi care nu poate fi acceptată.

Joi, miniştrii de Externe din UE, ai Ucrainei, Rusiei şi Statelor Unite se vor întâlni şi sperăm sincer că acesta va fi începutul acestui proces politic, că Rusia va coopera pe deplin şi că va exista un dialog între Ucraina şi Rusia pentru a rezolva orice alte probleme.

Nu vrem să închidem uşi şi să dărâmăm punţile prin care dialogăm. Vrem să continuăm să dialogăm cu Rusia pentru că, repet, credem că singura soluţie pentru această criză este una politică.

Extinderea NATO a fost, aş spune, una dintre cele mai de succes iniţiative ale Alianţei. Pentru că a extins o zonă de pace şi stabilitate şi a fost benefică chiar şi pentru Rusia, pentru că a adus stabilitate la graniţele sale. Din păcate, în prezent, percepţiile lor despre securitate amintesc de secolul al XIX-lea, nu de secolul XXI”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic, adjunctul secretarului general al NATO pentru Diplomaţie Publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri