Cei aproape 3.000 de deputați chinezi au discutat viitorul economic al țării

Data publicării:
PARLAMENT CHINA

Cea mai mare adunare parlamentară din lume a început, la Bejing, cu ceremonia de arborare a drapelului în Piaţa Tienanmen. Apoi, disciplinaţi, cu gesturi controlate şi zâmbete abia schiţate, cei aproape 3.000 de deputaţi s-au adunat în Marea Sală a Poporului.

Timp de o săptămână, aleşii vor discuta despre viitorul ţării cu cea mai mare populaţie din lume. Doar vor discuta! În practică, legislativul chinez nu are nicio putere reală, ci misiunea de a aproba deciziile luate de Partidul Comunist.

Deputaţii au ascultat apoi discursul premierului Li Keqiang, aplaudat frenetic. Însă măsurile anunţate de șeful executivului de la Beijing erau departe de a stârni entuziasm.

FOTO: Gulliver/Getty Images

„Presiunea asupra economiei chineze se intensifică, iar problemele profunde în dezvoltarea economică a ţării devin tot mai evidente. Dificultăţile pe care le întâmpinăm anul acesta se anunţă mai mari decât cele de anul trecut. În acelaşi timp, dezvoltarea ţării noastre este încă într-o fază ofertantă din punct de vedere strategic. Există un potenţial enorm şi spaţiu de manevră”, a declarat Li Keqiang, premierul Chinei.

În traducere, după mai bine de un deceniu de realizări măreţe, timp în care China s-a afirmat ca putere mondială, prognoza de creştere economică se situează la aproximativ 7 la sută. Dacă estimarea se va transforma în realitate, vom vorbi de o scădere a economiei fără precedent pentru ultimul sfert de secol. Chiar şi în aceste condiţii, China rămâne cea mai mare economie din lume ca putere de cumpărare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri