Cel mai căutat om din Europa. 1.000 de oameni pe urmele lui Salah Abdeslam

Data publicării:
politie belgia GettyImages-84421291

Ministerul belgian de Interne crede că Salah Abdeslam beneficiază de ajutorul unei întregi reţele de complici pentru a scăpa de vastele operaţiuni iniţiate imediat după atentatele de la Paris. Pe urmele sale a fost mobilizată o adevărată armată de poliţişti şi soldaţi.

„În total, forţe de securitate, soldaţi şi poliţia federală înseamnă un dispozitiv format din peste o mie de oameni. Este vorba despre o mobilizare uriaşă. Cred că beneficiază de foarte mult ajutor pe teritoriul nostru”, a spus Jan Jambon, ministrul de Interne al Belgiei.

Presa belgiană a relatat că Salah Abdeslam ar fi fost văzut la bordul unei maşini pe o autostradă care face legătura cu Germania. Orice indiciu cu privire la deplasarea celui mai căutat om din Europa este luat în serios, aşa că autorităţile germane au intensificat verificările la graniţă.

Colegii noştri sunt dotaţi cu echipament special, unii dintre ei au şi mitraliere. Am luat această decizie pentru că este posibil să ne confruntăm cu oameni înarmaţi”, a spus Band Kuepper, purtător de cuvânt al Poliţiei germane.

La Bruxelles, tensiunea pluteşte în aer. Orice mişcare suspectă este tratată cât se poate de serios. Momentul în care o maşină a încercat să treacă de un filtru militar a fost filmat de un martor.

Despre Salah Abdeslam se ştie că ar fi părăsit Franţa a doua zi după atacurile de la Paris. Ar fi fost oprit pentru controale de rutină în mai multe rânduri, fără a da de bănuit patrulelor de poliţie. Rolul exact în atacuri nu a fost încă determinat de anchetatori, dar presa franceză speculează că i-ar fi transportat pe atentatorii sinucigaşi de la Stade de France, iar apoi ar fi participat la atacurile armate din arondismentele 10 şi 11, însoţit de fratele său care ulterior s-a sinucis în plin centrul capitalei franceze după ce a detonat o centură cu explozibil. 



ACTUALIZARE 20:43. Autorităţile franceze au găsit o centură cu explozibil, anunţă agenţia Reuters, care citează surse din poliţie. Centura a fost descoperită în sudul capitalei, în apropiere de locul în care a fost depistat şi telefonul lui Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris, cel care acum este dat în urmărire internaţională.

Noutăţi vin şi din Belgia. Autorităţile de acolo au deschis o anchetă împotriva unui bărbat reţinut în cursul unui raid de duminică. Acesta este acuzat de participare la un atac terorist, fără însă ca oficialii belgieni să specifice dacă este vorba de atentatele din Paris. 


ACTUALIZARE 20:23. Autoritățile belgiene au decis să mențină pentru încă o zi alerta maximă, nivel 4 din 4, la Bruxelles. Școlile și metroul vor rămâne închise până miercuri.

Pe de altă parte, un nou suspect a fost inculpat luni în Belgia pentru participare la atentatele din Paris, în urma unei vaste operațiuni antiteroriste în regiunea Bruxelles și a orașului Liege, a anunțat parchetul federal belgian, potrivit Agerpres.


ACTUALIZARE 15:45 Și Spania este în alertă căutând un presupus jihadist belgian, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.

Autorităţile din Belgia le-au transmis celor din Spania informaţia că un tânăr jihadist în vârstă de 23 de ani, pe nume Soufiane Mezroui, s-ar putea afla pe teritoriul Spaniei.

Tânărul născut la Bruxelles era cunoscut autorităţilor belgiene pentru apropierea sa faţă de grupuri jihadiste. În 2013 a reuşit să plece din Belgia spre Siria de unde s-ar fi întors înaintea ultimelor atentate de la Paris.

Acum autorităţile belgiene cred că au informaţii credibile că acest tânăr jihadist ar fi fugit în Spania.


ACTUALIZARE 14:00 Cinci persoane au fost reținute luni dimineață în urma unor noi operațiuni antiteroriste întreprinse în regiunile Bruxelles și Liege, în sud-estul Belgiei, ceea ce ridică la 21 numărul total de arestări efectuate de autorități începând de duminică seara, a anunțat Parchetul federal.

Autoritățile nu au precizat dacă printre persoanele audiate acum se află cumva și Salah Abdeslam, suspect al atentatelor de la Paris, căutat intens de zece zile de polițiile din Belgia și Franța.


Jan Jambon, ministrul de Interne al Belgiei: „În total, forţe de securitate, soldaţi şi poliţia federală înseamnă un dispozitiv format din peste o mie de persoane. Este vorba despre o mobilizare uriaşă.

Reporter: Şi cum poate un singur om să scape unei astfel de mobilizări uriaşe?

Jan Jambon: Cred că beneficiază de foarte mult ajutor pe teritoriul nostru.

La Bruxelles este stare de alertă maximă, pentru a treia zi la rând. Metroul nu circulă, şcolile sunt închise, iar operaţiunile antiteroriste continuă pe tot teritoriul Belgiei. Noaptea trecută, trupele speciale au descins în 19 locații și au reținut 16 suspecţi.

Citiți și:
Operațiuni antiteroriste în Belgia. 16 persoane au fost arestate, principalul suspect e căutat în continuare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri