Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a autoinvitat la marșul de la Paris

Data publicării:
Benjamin Netanyahu mediafax

Sursa foto: Mediafax

Iritată, preşedinţia franceză i-a răspuns Guvernului lui Benjamin Netanyahu că, dacă insistă, îl va invita şi pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a anunţat Channel 2 şi alte publicații din Israel. Acestea explică atitudinea israeliană prin campania în desfăşurare pentru alegerile legislative anticipate din 17 martie.

Prezenţa, duminică, a lui Netanyahu la doar câţiva metri de Abbas în primul rând al manifestaţiei de duminică în jurul preşedintelui francez François Hollande a fost interpretată ca un semn al ralierii comunităţii internaţionale în jurul aceleiaşi cauze.

De fapt, când Franţa a început să trimită invitaţiile, consilierul diplomatic al lui Hollande, Jacques Audibert, i-a transmis consilierului pentru securitate naţională al lui Netanyahu, Yossi Cohen, că preşedintele francez preferă ca Netanyahu să nu vină, scrie pe site-ul său cotidianul Haaretz, citând o sursă israeliană.

Hollande nu voia ca actualul conflict israeliano-palestinian sau problema relaţiilor dintre evrei şi musulmani, de exemplu, să deturneze atenţia de la mesajul manifestaţiei, i-a spus Audibert interlocutorului său, în speranţa unei înţelegeri din partea israelienilor, potrivit Haaretz.

Netanyahu ar fi acceptat într-o primă fază. Dar atunci când a aflat, sâmbătă seara, că ministrul de Externe Avigdor Lieberman şi cel al Economiei Naftali Bennett merg la Paris pentru a participa la marş şi pentru a se întâlni cu comunitatea evreiască, el a informat francezii că va participa, de asemenea, afirmă Haaretz. Lieberman şi Bennett conduc listele de dreapta care rivalizează cu cea a lui Netanyahu la alegerile legislative. Parisul, enervat, a decis să îl invite pe Abbas, scrie Haaretz.

Nicio reacţie nu a fost obţinută luni de la Guvernele francez şi israelian.

Participările lui Netanyahu şi Abbas la marşul de la Paris nu au fost anunţate decât foarte târziu sâmbătă. Abbas îi spusese chiar preşedintelui francez că regretă că unele circumstanţe, începând cu zăpada, îl împiedică să participe, potrivit ministrului său de Externe Ryiad al-Malki.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri