Președintele turc promite stârpirea teroriștilor

Data publicării:
recep erdogan presedinte turcia - GettyImages - 11 august 15

„Lupta noastră va continua până când organizaţiile teroriste nu vor mai reprezenta un pericol pentru ţara noastră, până când armele îndreptate către statul şi oamenii noştri vor fi îngropate. Oprirea rafalelor de arme nu este suficientă. Armele ar trebui predate şi îngropate. Insist asupra acestui lucru. Lupta noastră va continua până când nu mai rămâne niciun terorist în ţara noastră şi până când vom turna beton peste armele lor”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

Discursul dur a venit după ce rebelii kurzi au revendicat atacul asupra secţiei de poliţie, iar un grup de extremă stângă pe cel de la consulatul american din Istanbul. Cei din urmă au organizat în oraşul turc un protest faţă de colaborarea Turciei cu Statele Unite, iar poliţia a intervenit în forţă şi i-a împrăştiat pe manifestanţi.

Seria de atacuri şi starea de insecuritate din provinciile aflate în apropierea graniţei cu Irak şi Siria creează îngrijorare printre turci.

Nihat Ali Ozcan, analist pe probleme de securitate este de părere că „Guvernul a ales să meargă pe calea violenţei pentru a găsi o ieşire strategică din impas. La rândul lui, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a ales calea violenţei pentru a-şi recupera şansele pierdute în cursul acestui proces. De aceea, ostilităţile probabil vor continua o perioadă.”

Pe de altă parte, numeroşi turci se tem că permisiunea acordată americanilor de către autorităţile de la Ankara de a folosi baza militară aeriană de la Incirlîk împotriva Statului Islamic va duce la noi atentate ale jihadiştilor în Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri