Războiul declaraţiilor dintre Rusia şi Turcia pe tema intervenţiei militare din Siria continuă. Armata rusă susţine că nu are în Marea Caspică rachete capabile să lovească zona în care au fost distruse câteva spitale în Siria, provocând victime - aşa cum a acuzat-o Ankara. Între timp, vicepremierul turc a reafirmat dorinţa ţării sale privind înfiinţarea unei zone tampon, la graniţa cu Siria, care să cuprindă şi un oraş controlat de kurzi.

Embed:

 

Armata rusă a precizat că între 10 şi 16 februarie, forţele aeriene au efectuat 444 de raiduri, care au vizat 1600 de ţinte teroriste din mai multe provincii, inclusiv Homs, Hama, Latakia şi Alep. Nici vorbă de atac cu rachete asupra vreunui spital.

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Premierul turc Ahmet Davutoglu, aflat în Ucraina, a spus că Rusia a realizat un raid cu rachete din Marea Caspică. Vreau să subliniez, raid cu rachete balistice din Marea Caspică împotriva unui spital din provincia Idlib. Să fie clar chiar de la început: flotila noastră din Caspică nu are capacitatea să lanseze asemenea rachete balistice.”

Moscova a subliniat că artilieria grea a Turciei a lovit masiv atât trupele lui Bashar al Assad, cât şi forţele de opoziţie de la graniţă. Statele Unite consideră că principalul vinovat pentru înrăutăţirea situaţiei din Siria este Rusia.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Cam trei sferturi din ţară este controlată încă de altcineva decât Assad. Asta nu se va schimba prea curând. Spun asta fără niciun fel de satisfacţie. Acesta nu este un concurs între mine şi Putin.”

Între timp, Crucea Roşie a pregătit 100 de camioane cu ajutoare pentru populaţia afectată de conflict. Convoiul umanitar a primit aprobarea Damascului.

Staffan de Mistura, emisarul ONU pentru Siria: „E clar că este de datoria guvernului sirian să sprijine fiecare persoană, oriunde s-ar afla, cu ajutoare umanitare, mai ales acum, după o perioadă aşa îndelungată. ”

Potrivit ONU, camioanele vor ajunge în şapte dintre cele mai izolate zone din cauza războiului. Inclusiv la Madaya, oraş unde populaţia este înfometată la limită, iar copiii subnutriţi.   

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!