Reacţia MAE rus: Vom răspunde tehnico-militar

Data publicării:
Parada militara Moscova Rusia 71 de ani victorie impotriva Germaniei kremlin 13

„De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenționat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică o desfășurare unilaterală și neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă”, a declarat Maria Zaharova, citată de Agerpres.

„Am propus diferite variante de reglementare a situației din jurul sistemului antirachetă american și eram deschiși pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Potrivit Mariei Zaharova, Rusia continuă să considere activitatea distructivă a SUA și aliaților lor în domeniul antirachetă drept o amenințare directă la adresa securității și stabilității internaționale și regionale”. „În acest fel se complică în mod substanțial situația strategică din Europa”, a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus spune că în componența complexelor antirachetă amplasate în România și Polonia intră „sisteme de lansare identice cu acelea folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea de rachete cu rază de acțiune medie Tomahawk”.

„Considerăm apariția unor asemenea sisteme de lansare pe uscat ca fiind o încălcare a uneia dintre prevederile-cheie ale Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. În acest fel, SUA au încălcat Tratatul, lucru pe care suntem nevoiți să îl declarăm deschis și fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord”, a declarat Mariei Zaharova.

Aceasta a spus şi că că „Rusia a atenționat de nenumărate ori asupra pericolului ca situația privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate. Din aceasta tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce privește luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar”.

Citiți și:

Scutul antirachetă a fost inaugurat la Deveselu. Reacția Kremlinului

VIDEO. Șeful NATO: Rusia continuă să-și intimideze vecinii
Preşedintele Iohannis: Scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat
România, în centrul atenției mondiale. SUA își activează scutul de la Deveselu
Deveselu. Mihnea Motoc: Sistemul este în funcțiune, personalul este pregătit
 Deveselu | Fostă bază sovietică, azi bază NATO. Interviu cu comandantul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri