Rusia pune sub supraveghere internetul şi reţelele mobile

Data actualizării: Data publicării:
Conferinta anuala Vladimir Putin kremlin 6

Măsurile, publicate pe site-ul guvernului și adoptate la sfârșitul lunii iunie de deputații ruși, penalizează nedenunțarea unui delict, reduce vârsta răspunderii penale la 14 ani și introduce pedepse care ajung până șapte ani de închisoare pentru „justificarea publică a terorismului”, inclusiv pe internet.

Monitorizarea comunicațiilor online de către serviciile speciale este întărită de obligația furnizorilor de internet și a administratorilor rețelelor sociale de a stoca mesajele, apelurile și datele utilizatorilor timp de șase luni. Aceştia au şi obligaţia de a transmite datele agențiilor guvernamentale, dacă acestea le solicită.

Opoziția consideră noile legi drept o încercare de „supraveghere totală” din partea autorităților. La rândul său, fostul colaborator al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, Edward Snowden, refugiat în Rusia, a denunțat aceste legi de tip „Big Brother” și de „supraveghere în masă”.

Directorul general al operatorului rus de telefonie mobilă Megafon, Serghei Soldatenkov, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Kommersant că, pentru stocarea datelor, compania va cheltui 200 de miliarde de ruble (2,8 miliarde de euro), de patru ori profitul său anual.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a cerut guvernului să supravegheze punerea în aplicare a noii legi și să ia măsuri în cazul în care apar consecințe nedorite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri