TURCIA. Opt luni de atentate teroriste 

Data publicării:
turcia ankara atentat - GettyImages - 12 oct 15

Turcia a fost, în mare parte, ferită de problemele din ţările vecine, asta până la 20 iulie 2015, când un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer în mijlocul unor tineri kurzi în oraşul Suruc, la graniţa dintre Turcia şi Siria. Atacul a fost revendicat de către organizaţia teroristă Stat Islamic, dar liderii kurzi au spus că tragedia nu ar fi putut avea loc fără implicarea guvernului de la Ankara.

Atentatul de la Suruc a determinat Turcia să intre în lupta cu teroriştii din Stat Islamic. Aviaţia a început să bombadeze poziţiile jihadiştilor, dar mai ales zonele din nordul Irakului şi Siriei controlate de separatiştii kurzi. Aceste raiduri au aruncat în aer armistiţiul care dura de mai bine de doi ani, dintre kurzi şi autorităţile turce.

Selahattin Demirtaş, lider al partidului pro-kurd HDP: „Operaţiunile declanşate împotriva Statului Islamic sunt de ochii lumii. Guvernul turc nu duce o luptă serioasă împotriva grupării. În Turcia sunt membri activi ai Statului Islamic şi locuinţe unde se recrutează oamenii”.

Acesta a fost începutul celui mai grav val de violenţe din Turcia de după anii 90. La nici trei luni după Suruc, la Ankara are loc cel mai grav atentat terorist din istoria Turciei.

La 10 octombrie 2015, peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa, după ce doi atacatori sinucigaşi s-au aruncat în aer la un miting pentru pace. Unul dintre atentatori a fost identificat drept fratele celei care s-a aruncat în aer la Suruc, potrivit procurorilor.

Regiunile locuite de kurzi de la graniţa turco-siriană devin astfel teatre de operaţiuni. Forţele de securitate îşi întăresc prezenţa în zonă, inclusiv cu armament greu, dar situaţia se agravează, iar exploziile şi focurile de armă sunt la ordinea zilei. Luna trecută, Ankara a fost tinţa unui atac. O maşină-capcană a explodat lângă un autobuz ce transporta soldaţi.

28 de oameni şi-au pierd viaţa. Oficialii turci spun că atacul terorist a fost foarte bine planificat.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Deşi cei care se află în fruntea PYD (n.red.: grupare a kurzilor sirieni) şi PKK spun că nu au fost implicaţi, informaţiile obţinute de Ministerul de Interne şi de agenţiile de informaţii arată că ei au fost de vină”.

Haldun Yalcinkaya, profesor universitar: „Este evident că atentatul cu bombă de la Ankara, ca şi celelalte din Diyarbakir, sunt legate de conflictul din Siria. Problemele au trecut graniţa şi afectează Turcia”.

Turcia este unul dintre principalii adversari ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri