Tensiuni în Gibraltar. Britanicii cer UE să se implice în conflictul lor cu Spania

Data publicării:
Gibraltar-6628

Bruxelles-ul este solicitat de Marea Britanie să intervină în această dispută. Într-o primă fază, să trimită observatori la frontieră, pentru că se formaseră cozi imense, la care se stătea câte trei ore.

Taxa de trecere a frontierei ar putea fi în contradicție cu legislația europeană. Surse britanice, citate de presa din Regat, susțin că această taxă impusă de autoritățile spaniole pare, mai degrabă, o amenințare decât o măsură care va intra în practică. Ea este prezentată drept o compensație pentru pescarii spanioli care nu mai pot să pescuiască în apele Gibraltarului.

Tensiunile s-au reaprins după ce autorităţile din Gibraltar au aruncat în mare mai multe blocuri de beton, menite să ajute la crearea unor recifuri unde să se poată dezvolta peştii. Spaniolii au considerat însă manevra drept un atentat la propriile lor zone de pescuit.  

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, a sugerat că ar putea impune o taxă de 50 de euro pentru trecerea frontierei. Măsura ar urma să-i vizeze pe locuitorii Gibraltarului care lucrează sau care au proprietăţi în Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri