Nava de război USS Donald Cook soseşte joi în Marea Neagră

Data publicării:
Nava americana

Deplasarea distrugătorului dotat cu rachete ghidate a fost confirmată pentru CNN de doi oficiali americani, care au refuzat să fie identificaţi, din cauza lipsei unui anunţ oficial în acest sens. Nava urmează să efectueze exerciţii şi vizite în porturi de la Marea Neagră.

Distrugătorul USS Truxtun, dotat cu rachete ghidate, a efectuat de asemenea exerciţii planificate în Marea Neagră luna trecută şi a părăsit regiunea pe 21 martie.

Membrii NATO România, Bulgaria şi Turcia au ieşire la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Georgia, care nu sunt membri ai Alianţei Nord-Atalntice, dar şi Rusia.

Prezenţa navei de război americane în Marea Neagră este prevăzută înaintea reuniunii reprezentanţilor politici NATO pe 15 aprilie, care vor discuta şi, eventual, vor aproba o serie de recomandări cu privire la măsuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a „timpului de răspuns" din partea forţelor NATO în cazul unei crize.

Şi alte opţiuni sunt pe masă, între care exerciţii militare suplimentare cu state membre, inclusiv Statele Unite, şi o eventuală furnizare a unor consilieri militari Ucrainei, mai precizează corespondenta CNN la Pentagon, citată de Mediafax.

Pe baza unor imagini clasificate captate de sateliţi comerciali, Statele Unite estimează că până la 40.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera de est a Ucrainei.

Aceste trupe rămân poziţionate atât de aproape de frontieră şi sunt puternic înarmate, încât Statele Unite şi NATO estimează că ar putea "trece" în estul Ucrainei în trei-cinci zile”, potrivit unui oficial.

Aceasta este şi estimarea generalului Philip Breedlove, comandantul militar al NATO.

"Forţele ruse nu s-au retras, poate cu excepţii considerate nesemnificative, astfel încât estimările cu privire la trupele ruseşti rămân valabile", a adăugat acest oficial.

Washingtonul apreciază că tulburările care au avut loc recent în estul Ucrainei, în zona oraşului Doneţk, reprezintă rezultatul activităţii "unor persoane plătite sau obligate, puternic influenţate de către Rusia", a declarat oficialul.

"Statele Unite sunt de părere că ruşii caută o provocare pentru a intra în Ucraina. Însă răspunsul militar ucrainean, constând în deplasări metodice şi arestarea unor persoane care au provocat tulburări au dat rezultate în acest caz", este de părere oficialul citat.

Distrugătorul Truxon va efectua manevre militare cu forţele navale ale României

Occidentul acuză Rusia că sfidează comunitatea internaţională şi provoacă deliberat tensiuni în estul rusofon pentru a-şi vedea înfăptuit visul de federalizare al Ucrainei.

Este clar că forţele speciale ruse sunt în spatele haosului din ultimele 24 de ore. Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit, şi, credeţi-mă, nimeni nu este păcălit de ceea ce s-ar putea transforma într-un pretext pentru o intervenţie militară aşa cum am văzut în Crimeea”,a declarat John Kerry, secretar de stat al SUA.

Tot mai îngrijoraţi de riscul unui conflict militar în regiune, americanii au anunţat că vor menţine distrugătorul Truxtun în Marea Neagra.

"Am decis, extinderea misiunii USS Truxtun în Marea Neagră, pentru a efectua manevre cu forţele navale ale României şi Bulgariei. De asemenea, trimitem o altă navă în Marea Neagră, în decurs de o săptămână", a declarat Derek Chollet, asistent al secretarului american al Apărării.

Rusia acuză la rândul ei comunitatea internaţională şi Ucraina că ignoră cerinţele populaţiei din estul şi sudul ţării.

"Avem convingerea, şi nimeni până acum nu a reuşit să ne schimbe această convingere, că această situaţie nu se poate schimba în dialog, dacă autorităţile din Ucraina vor continua să ignore interesele regiunilor din sudul şi estul ţării", afirmă Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri