Președintele Ucrainei anunță operațiuni armate în estul țării. Forțele proruse, somate să plece din clădirile ocupate până mâine dimineață

Data publicării:
ucraina screenshot

 

Actualizare 21.20. Ministerul rus de externe a reacționat în această seară la anunțul președintelui ucrainean că va mobiliza armata pentru a-i determina pe manifestanții proruși să părăsească sediile instituțiilor pe care le-au ocupat afirmând că este vorba despre un „ordin criminal”.

Ministerul a arătat că este „responsabilitatea Occidentului” să prevină un război civil în Ucraina.

Comunicatul ministerului rus mai precezează că Rusia intenționează să discute situația din estul Ucraina în Consiliul de Securitate al ONU.

________________________

Kievul a cerut forțelor proruse să părăsească până mâine dimineață clădirile administrative pe care le-au ocupat. Cei care se vor preda nu vor fi pedepsiți, a mai spus Oleksandr Turcinov. Ultimatumul expiră la ora locală 09.00 (09.00 ora României).

Situaţia a escaladat în estul Ucrainei, unde trupele antitero ucrainene au intervenit în forţă pentru a elibera clădirile administrative ocupate. 

La Harkov, zeci de persoane au fost rănite în urma bătăilor între proruşi şi susţinători ai puterii de la Kiev, care vor ca Ucraina să rămână un singur stat. În timp ce la Mariupol, primăria a fost atacată şi ocupată de simpatizanţi ai Moscovei.

La Slaviansk, forţele antitero ale Kievului au intervenit astăzi pentru a elibera imobile ocupate la Slaviansk. Potrivit ministrului de interne al Ucrainei există victime în ambele tabere. Cel puţin un membru al trupelor ucrainene a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi de focurile de armă trase de activişti proruşi.

După evenimentele din ultimele zile, Uniunea Europeană a somat Rusia să înceteze toate tentativele de destabilizare a Ucrainei şi a făcut apel către Kiev să dea dovadă de reţinere în operaţiunile de restabilire a ordinii.

Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu a comentat situația din Ucraina la Digi24.

Situatia e de asemenea natură încât din optica guvernului de la Kiev o asemenea operațiune de amploare se justifică. Sunt ocupate sedii de instituții administrative, ale instituțiilor de forță din estul Ucrainei, inclusiv ale poliției și serviciilor de securitate. Totul arată acolo ca o preluare cumva similară celei făcute de așa-numiții militanți proruși în Crimeea”, a spus el.

„Pentru mine e clar că ocuparea Crimeei și încercarea de ocupare a estului Ucrainei ar fi însemnat oricum planul pe care Federația Rusă l-ar fi avut în condițiile în care Ucraina ar fi intrat în NATO. Deci Federația Rusă pune în aplicare o contraofensivă de război, de fapt”, a mai spus el.

Istoricul Armand Gosu a arătat că „deja s-a depășit mult cadrul legal stabilit dintre cele două țări. Acum vorbim de acțiuni ale trupelor speciale, ale GRU în special, care sunt negate de Rusia, dar sunt destul de bine documentare de cei care se află pe teren. Deci, ce ordine? E o marotă la care ar trebui să renunțăm cât mai repede cu putință pentru că aceste legi internationale sunt niște norme stabilite între actori raționali. Când unul dintre actori sau altul devine irațional, aceste norme nu mai au nicio valoare”.

Din păcate, Ucraina e o țară divizată. Să ne aducem aminte că regimul lui Ianukovici a venit la putere prin vot democratic, că a fost f fragil acest echilibru între putere și opoziție acolo și estul Ucrainei are cu totul altă viziune față de vestul Ucrainei. Și în privința apropierii de UE, mai degrabă se uită spre Rusia. Dar la momentul ăsta suntem foarte aproape de declararea unui conflict militar, civil, și reacția Rusiei va fi probabil evidentă, asteptând o provocare să intervină să apere populația rusă sau cea care nu mai respectă regimul de la Kiev, care oricum nu e recunoscut de Moscova”, a explicat și expertul în relații internaționale Mirolsav Taşcu-Stavre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri