Un Airbus, pus în pericol la aterizare de trei drone

Data publicării:
airbus ok

Poliția locală nu a identificat deocamdată proprietarul sau proprietarii celor trei drone. După ce avionul a comunicat turnului de control incidentul, un elicopter a fost ridicat de la sol, dar nu a reușit să repereze aceste aparate. În același timp mai multe patrule au căutat dronele în împrejurimile aeroportului, dar de asemenea fără succes.

Nu se cunoaște nici dimensiunea dronelor pentru a se putea aprecia efectele unui posibil impact cu avionul, care avea în acel moment o viteză de peste 250 de hm/h și se afla în faza de coborâre la aterizare. Totuși, pentru ca o dronă să ajungă la înălțimea la care se afla acel avion, ea ar trebui să aibă o greutate de cel puțin 2-3 kilograme, iar o coliziune a unui avion cu un astfel de dispozitiv ar avea consecințe grave.

Incidentul este investigat de Agenția Spaniolă pentru Navigație Aeriană (AESA), dar nu a fost înaintată o plângere formală. Conform legii spaniole, este interzis zborul dronelor la înălțimi de peste 120 de metri și niciodată pe o rază de opt kilometri în jurul aeroporturilor, interdicție valabilă de asemenea deasupra zonelor populate.

Incidentele provocate de apariția dronelor în apropierea aeroporturilor au devenit tot mai frecvente. Anul trecut, în luna iulie, un alt avion al companiei Lufthansa a trebuit să-și schimbe brusc traiectoria pentru a evita coliziunea cu o dronă înaintea aterizării la Varșovia.

Anul acesta, pe 2 mai, prezența suspectă a unei drone în proximitatea aeroportului francez Paris-Orly a obligat controlorii de trafic aerian să schimbe preventiv culoarele folosite de avioane în timpul manevrelor de apropiere la aterizare. Aeroporturile pariziene s-au confruntat în ultimele luni cu șase incidente similare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri