V. Putin, F. Hollande şi A. Merkel au discutat la telefon despre negocierile de la Minsk

Data publicării:
putin merkel - 6005468-AFP Mediafax Foto-ALEXANDER NEMENOV

În cadrul unei discuţii prin telefon, cei trei lideri „şi-au exprimat speranţa că problemele privind instaurarea cât mai rapidă a unei încetări a focului şi retragerea armelor grele vor fi în centrul” negocierilor care au loc în prezent la Minsk, a declarat preşedinţia rusă într-un comunicat, scrie Mediafax.

Negocierile de pace destinate încheierii unui acord de încetare a focului cu caracter „coercitiv” în estul separatist al Ucrainei au început sâmbătă în capitala belarusă.

Grupul de contact, format din fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov şi reprezentanta OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) Heidi Tagliavini, şi emisarii republicilor rebele proruse Doneţk şi Lugansk s-au întâlnit la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) într-o reşedinţă oficială din capitala belarusă unde au fost semnate primele acorduri de pace în septembrie.

Negocierile de pace organizate sâmbătă la Minsk între Kiev şi separatiştii proruşi, în prezenţa reprezentanţilor OSCE şi ai Moscovei, s-au încheiat fără un acord, a anunţat emisarul Guvernului ucrainean Leonid Kucima, acuzând rebelii că au subminat discuţiile.

„Consultările de la Minsk sunt un eşec”, a declarat Kucima pentru agenţia Interfax Ucraina, explicând că liderii republicilor separatiste, care au semnat acordurile precedente, nu au venit la Minsk, iar emisarii lor "au refuzat să discute despre măsurile pentru o încetare a focului imediată şi retragerea armamentului greu". "Partea ucraineană nu acceptă niciun ultimatum", a continuat el. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri