Vremea rea face probleme şi în ţările vecine. Republica Moldova este şi astăzi sub cod portocaliu şi galben de ninsori puternice. Cele mai mari probleme au fost în partea de sud a ţării, unde s-au înregistrat blocaje în trafic. În Bulgaria, peste 500.000 de gospodării au rămas fără curent electric din cauză viscolului şi a inundaţiilor. La Sofia, stratul de zăpadă este de 30 de centimetri. Şi, în Serbia, două oraşe din sudul ţării au rămas fără electricitate mai bine de opt ore. Iar la Belgrad echipele de deszăpezire lucrează în trei schimburi.

Embed:

 

Cele mai mari probleme au fost în partea de sud a Republicii Moldova, unde a fost emis cod portocaliu de ninsori. Traficul a fost îngreunat, deşi peste 400 de autospeciale de deszăpezire au fost scoase pe drumuri din toată ţara. În unele regiuni, stratul de zăpadă a atins şi 30 de centimetri, iar vântul a bătut în rafale ce au atins 80 de kilometri pe oră.

Pe drumul de acces către patru localităţi din raionul Ştefan Vodă, la fiecare jumătate de oră trece o autospecială care curăţă şoseaua. Cu toate acestea, la scurt timp, drumul este înzăpezit din nou din cauza ninsorii şi a vântului care suflă cu putere.

În Bulgaria, probleme au fost atât din cauza ninsorii, cât şi a inundaţiilor. Jumătate de milion de case au rămas fără curent electric în toată ţara, iar în mai multe regiuni a fost declarată stare de urgenţă. La Sofia, utiliajele de deszăpezire au putut curăţa doar bulevardele mari.

De asemenea, un pas din munţii Balcani, pe drumul care leagă capitala bulgară de nordul ţării, a fost blocat din cauza unei avanlanşe. În schimb, în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Grecia, au căzut şi 400 de litri de apă pe metru pătrat şi mai multe râuri au ieşit din matcă.

Şi în Serbia a nins abundent. Două oraşe din sudul ţării au rămas fără curent electric mai bine de opt ore. Pe alocuri, stratul de zăpadă a ajuns şi la 50 de centimetri, dar autorităţile anunţă că traficul rutier şi feroviar se desfăşoară în condiţii bune.

La Belgrad, municipalitatea a scos pe stradă 1.200 de oameni şi peste 200 de utilaje de deszăpezire, care lucrează non-stop. Ninsorile se vor opri astăzi, dar va veni gerul.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!