Zeci de mii de polonezi au manifestat împotriva politicii actualului guvern

Data publicării:
polonezi

Foto: Gulliver/GettyImages

La Varșovia, au fost 50.000 de participanți, potrivit primăriei, 10.000, potrivit poliției, care au scandat Libertate! Egalitate! Democrație! pentru a comemora primele alegeri poloneze parțial libere, organizate în urmă cu 27 de ani, și a protesta față de ceea ce consideră tendințele autoritare ale guvernului.

În fruntea cortegiului, decorat cu numeroase drapele europene și poloneze, s-au aflat foștii președinți Bronislaw Komorowski și Aleksander Kwasniewski.

Pe 4 iunie 1989, Polonia a experimentat metodele democratice cu primele sale alegeri parțial libere, care au dus la prăbușirea comunismului.

Manifestațiile au fost organizate de Comitetul pentru apărarea democrației (KOD), mișcare apărută pe fondul opoziției față de reformele promovate de Partidul Lege și Justiție (PiS), la putere din noiembrie.

Printre controversatele reforme, dintre care unele criticate de Uniunea Europeană, figurează în special întărirea controlului asupra mass-media și reducerea atribuțiilor Curții Constituționale.

După ce a amânat să se pronunțe, Comisia Europeană a făcut un pas înainte în procedura inedită declanșată împotriva Varșoviei, adresându-i miercuri un avertisment formal pe tema respectării „statului de drept”. Ea speră că va determina guvernul conservator polonez să revină asupra reformelor jurisdicției constituționale.

Această procedură nemaifolosită până în prezent poate duce la adoptarea unor sancțiuni, ca suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul UE.

Șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a minimizat acest avertisment, apreciind că este vorba despre „o opinie, o sugestie, care nu ne obligă la nimic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri