Noi proteste violente în Turcia. Sute de femei au fost agresate de forţele de ordine după ce au organizat un marş pe care autorităţile nu l-au autorizat. Protestatarele spun că au ieşit în stradă tocmai pentru că oficialii turci nu au aprobat o demonstraţie programată pe 8 martie, chiar de ziua femeii. Violenţele vin după confruntările dintre forţele de ordine şi sute de protestatari indignaţi că autorităţile au preluat conducerea unui ziar critic la adresa regimului de la Ankara.

Embed:

 

Sute de femei au fost pur şi simplu luate la bătaie de forţele de ordine pe străzile din Istanbul şi din Ankara în urma unui marş spontan. Cum scuturile şi pumnii nu au fost de ajuns, agenţii au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Reprezentantele protestatarelor spun, însă, că nu vor renunţa.

„Aceasta este imaginea unui guvern al disperării. Au încercat să ne interzică să demonstrăm. Ştim că nu ne vor permite să demonstrăm astăzi, dar mai ştim şi că femeile nu vor părăsi străzile ca să se întoarcă acasă.”

Totul a pornit de la decizia autorităţilor de la Istanbul de a interzice o demonstraţie pe data de 8 martie, chiar de ziua femeii. Oficialii de la Istanbul spun că au făcut acest lucru din motive de securitate.

Violenţele vin la două zile după ce sute de protestatari au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene, dar şi cu bastoane din faţa sediului cotidianului Zaman.

Oamenii au fost indignaţi de decizia autorităţilor turce de a prelua conducerea cotidianului critic la adresa regimului condus de preşedintele Recep Erdogan. După câteva concedieri, primul număr al publicaţiei după preluare a devenit brusc extrem de laudativ la adresa conducătorului de la Ankara.

„Entuziasm istoric în privinţa podului”, titrează ziarul pe prima pagină într-un adevărat elogiu la adresa preşedintelui Erdogan. Schimbarea nu a scăpat ziariştilor turci rămaşi independenţi.

„În mai puţin de 48 de ore, noul administrator a transformat ziarul Zaman preluat de autorităţi într-un instrument de propagandă al regimului din Turcia”, se observă într-un mesaj pe Twitter, pentru ca într-un altul să se spună:

„Aşa-zişii administratori au transformat cotidianul Zaman preluat de autorităţi într-un soi de maşină de propagandă a lui Erdogan în numai câteva ore...”

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!