Summit NATO | Jens Stoltenberg: Lumea e un loc mult mai periculos acum

Data publicării:
jens stoltenberg fb nato

Este un moment definitoriu pentru securitatea noastră. Lumea e un loc mai periculos decât era cu doar câţiva ani în urmă. NATO răspunde rapid şi hotărât. Am triplat mărimea forţei de răspuns a NATO, am stabilit noi centre în Est şi ne-am dezvoltat capabilităţi cheie, precum sistem de apărare anti-rachetă, împotriva unor ameninţări din afara zonei euro-atlantice. Asta va implica o prezenţă militară mai mare aici, în Polonia, precum şi în Estonia, Letonia şi Lituania”, a subliniat Jens Stoltenberg.

De asemenea, înainte de a pleca la summitul de la Varșovia, cancelarul german Angela Merkel a spus în fața Bundestagului că Rusia a provocat dintre cele mai grave crize de încredere prin care a trecut Alianţa Nord Atlantică.

„Acţiunile Rusiei în criza din Ucraina i-au tulburat profund pe vecinii noştri de la Est. În cazul în care litera legii şi sacralitatea frontierelor este pusă la încercare cu fapte sau cu vorbe, atunci încrederea (în NATO, n.r.) este pierdută. Suntem cu toţii de acord că siguranţa permanentă în Europa poate fi obţinută cu, şi nu împotriva Rusiei”, a spus Angela Merkel.

Costurile descurajării unei agresiuni ruseşti trebuie achitate acum. În caz contrar, există riscul să plătim mult mai scump consecinţele unei asemenea intervenţii din partea Rusiei. Este avertismentul generalului în rezervă Constantin Degeratu.

„Noi n-avem scăpare din acest clenci dacă recunoaștem anexarea Crimeeei intrăm în conflict cu Ucraina, unul dificil pentru România pentru că Ucraina poate trece într-o zi de partea Rusiei, nu știm care vor fi evoluțiile. Dacă nu acceptăm, Rusia potrivit tratatului de unire al Crimeei își stabilește apele teritoriale și economice potrivit legislației ruse deci poate să o stabilească la 200 de mile, adică la porțile Constanței”, a atras atenția Constantin Degeratu.

La summitul NATO de la Varşovia vor fi prezenți 18 președinți, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării.  

Alianţa Nord-Atalintică este formată din 28 de ţări. Ultima decizie de extindere a fost luată în 2015, prin invitarea Muntenegrului, stat al cărui steag a fost ridicat acum două luni la sediul NATO de la Bruxelles. După ratificarea acordului de aderare de către toate ţările aliate, NATO va număra 29 de membri.

Citiți și:
Summit NATO. Klaus Iohannis pleacă la Varșovia
Relațiile dintre NATO și Rusia. Șase decenii în 99 de secunde
Summit NATO 2016. Trupele Alianței pot fi comandate din România
Surse HotNews.ro: România va obţine la summitul NATO o dezvoltare a planului de contingenţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri