Aplicaţie revoluționară, realizată de cercetătorii clujeni. Cum îi va ajuta pe șoferi în trafic? 

Data publicării:
aplicatie soferi clujean 1 1

Mihai Negru, cercetător la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat că proiectul COMOSEF are o valoare de 1,5 milioane de lei şi se desfăşoară pe mai multe componente, de la recunoaşterea pietonilor în trafic până la detectarea ceţii, scrie Mediafax. 

"Proiectul COMOSEF este unul cu finanţare europeană de 1,5 milioane de lei şi urmăreşte dezvoltarea unor aplicaţii de asistare a conducerii pe dispozitive mobile - telefoane sau tablete, şi de recunoaştere a pietonilor din imagini infraroşii. Pe dispozitivele mobile avem alte două componente, una care se referă la detecţia pietonilor în scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detecţie a ceţii din imagini, pentru a-l informa pe şofer care este distanţa de vizibilitate până la maşina din faţă şi a adapta viteza la condiţiile de trafic, şi reconstrucţia imaginii. Toate aceste aplicaţii au scopul final de prevenire a accidentelor rutiere”, a spus Negru.

Potrivit acestuia, algoritmul de detecţie a ceţii a fost portat deja pe tablete şi se află în faza de testare. "Dacă aplicaţia va fi la liber pentru public, se va putea descărca pe tableta aflată în maşină într-un suport fix şi va furniza informaţii despre distanţa de vizibilitate şi despre viteza de deplasare. Acum ne interesează, mai mult, partea ştiinţifică", a explicat cercetătorul de la UTCN.

O altă aplicaţie are ca scop detecţia pietonilor cu ajutorul unor camere cu infraroşu care este direct proporţională cu căldura emisă de aceştia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri