Dispozitivul care permite nevăzătorilor să detecteze obstacole

Data publicării:
gadget nevazatori

Radu Vasile este nevăzător din naştere. Asta nu îl împiedică să fie foarte activ şi chiar are o afacere a sa. Spune însă că îi este greu de multe ori să se deplaseze, iar bastonul de nevăzător nu este suficient.

Radu Vasile, nevăzător: „Tot felul de crengi de copac care atârnă la nivelul capului care le poţi lua în plin, sunt tot felul de maşini parcate.”

O echipă de elevi de la Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud a venit cu o idee, pe care a reuşit să o pună în practică: a creat un dispozitiv cu ultrasunete care să permită nevăzătorilor să detecteze obstacolele mai repede şi mai eficient. Gadgetul a fost testat cu succes de Radu Vasile.

Radu Vasile, nevăzător (care testează dispozitivul): „Deja de aici vibrează puternic în mână şi deja aici este vibraţia continuă. Deci aţi fost capabil să... Să depistez obstacolul înainte de a-l depista bastonul.”

Elevii au lucrat la acest dispozitiv timp de cinci luni şi susţin că este unic datorită unui sistem special care permite nevăzătorului să ştie oricând distanţa dintre el şi obstacol.

Răzvan Ilie Badea Armeanu, elev: „Dispozitivul are o funcţie de calibrare, o calibrare pe care o poate face în orice moment pentru setarea unor distanţe sigure sau distanţe de alertă. Nevăzătorul îl ţine în mână şi îl foloseşte ca şi când este un baston.”

Micii inventatori vor să treacă la o nouă etapă.

Paul Anghel, elev: „Acum dezvoltăm o aplicaţie pentru telefonul mobil.”

Costul de producţie al dispozitivului este de 20 de euro. Un baston care funcţionează pe un principiu similar costă aproape o mie de euro.

Florin Şerbu, profesor de fizică: „Practic eu aş zice că dispozitivul nostru mobil dacă este ataşat oricărui baston face exact acelaşi lucru.”

Dispozitivul va reprezenta România la cel mai mare târg de ştiinţe şi tehnologii din lume care va avea loc în Statele Unite ale Americii, în primăvară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri