Fața întunecată a Internetului invizibil. Cazul Ross Ulbricht

Data publicării:
dark web

Internetul invizibil poate lua mai multe forme. Există Deep Web, site-urile care nu apar pe motoarele de căutare convenţionale precum Google, Bing sau Yahoo. Şi mai există şi Dark Net, care este într-un fel un internet paralel.

Cu ajutorul unor programe speciale, precum TOR, navigarea pe internetul invizibil este anonimă. Acesta este şi motivul pentru care comerţul ilegal de mărfuri de contrabandă a înflorit acolo. Experţii firmei de securitate cibernetică Trend Micro spun însă că internetul invizibil, care ar fi de 400 de ori mai mare decât internetul vizibil, nu este complet anonim.

„Oamenii de rând care folosesc internetul invizibil ca să cumpere droguri recreaţionale sau orice altceva, pentru că nu înţeleg cum funcţionează, au impresia că sunt de neatins. Și că odată ce sunt acolo, sunt anonimi. Ceea ce nu e chiar așa”, explică Robert McArdle, expert în securitatea cibernetică.

La sfârșitul lunii trecute, Ross Ulbricht, fondatorul pieţei online de mărfuri ilegale Silk Road, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Statele Unite. A fost găsit vinovat de spălare de bani, trafic de droguri și infracţiuni cibernetice. A scăpat de acuzaţiile de tentativă de asasinat, care au grăbit, însă, identificarea lui. Ross Ulbricht a comandat, tot pe internetul invizibil, uciderea unor adversari, însă crimele nu au fost săvârșite. Pentru că, da, pe acele site-uri există și o piaţă a asasinatelor, care costă între 45.000 de dolari și 180.000 de dolari, în funcţie de importanța ţintei, au aflat cei de la Trend Micro. Pot fi cumpărate și pașapoarte. Cel mai scump este cel american, costă 782 de dolari. Cel mai ieftin este cel brazilian, care costă sub 450 de dolari.

Însă internetul invizibil nu este folosit doar pentru comerţul de mărfuri de contrabandă. În ţările totalitare, este un spaţiu de liberă exprimare. Disidenţii pot comunica și publica articole pe care nu le pot expune pe internetul vizibil. Prezenţa pe internetul invizibil nu îi pune complet la adăpost de autorităţile represive, dar îi face mult mai greu de identificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri