Lipsa de specialişti frânează creşterea în IT

Data publicării:
it computer - GettyImages - 22 iulie 2015

2,42 de miliarde de euro au însumat veniturile companiilor de IT din România în 2014. O creştere cu 13 la sută faţă de anul 2013. Pentru 2015 este estimată o creştere de încă 14% a veniturilor din această industrie.

Voicu Oprean, managerul unei companii IT: „Creşterea ar fi poate chiar mai mare, poate chiar 40% şi există firme care raportează deja acest gen de creşteri de la un an la altul”.

Dezvoltarea este frânată este lipsa specialiştilor IT, arată un studiu realizat de către Asociaţia Naţională a Industriei de Software şi Servicii.

Monica Soare, specialist în resurse umane: „Este o criză majoră pe piaţa forţei de muncă în domeniul IT şi cred că de câţiva ani încoace tot auzim că o parte dintre clienţii noştri îşi limitează creşterea pentru că nu au oamenii de care au nevoie”.

În Braşov, numai în anul trecut s-au înfiinţat 24 de noi companii, iar acestea au deja planuri de extindere, însă se lovesc de problemele legate de angajări.

Mihai Țâțârcă, team leaderul unei firme de IT: „Pentru la anul vrem să ne dublăm cel puțin echipa”.

În prezent, România are un număr de 120.000 de specialişti în domeniul IT. Până în 2020, însă, necesarul de profesionişti va creşte la 300.000. În încercarea de a ţine pasul cu dezvoltarea acestei industrii, facultăţile de profil îşi dublează de la un an la altul numărul de locuri. Unele companii îşi crează propriile şcoli de formare.

Alex Gheboianu, trainer: „Punem foarte mult accentul pe partea practică, pe proiecte. Am pornit cu 58 în anul 2014, 25 dintre ei chiar au rămas angajaţi în companiile respective.

Principalii clienți ai firmelor de IT din țara noastră sunt din America, Australia sau Canada. Firmele de aici aleg să lucreze cu români, pentru că forţa de muncă este mai ieftină, iar calitatea serviciilor este una de excepţie.

Drept dovadă stă şi un soft dezvoltat de o companie din Braşov pentru instruirea controlorilor de trafic din Canada, extrem de apreciat peste hotare.

Mihai Matei, directorul general al unei firme de IT: „Este o soluție de realitate virtuală, practic avem o cameră în care de jur împrejur sunt, se proiectează imagini virtuale cu ceea ce se întâmplă într-un aeroport"

Salariile în domeniul IT încep de la 500-800 de euro şi pot ajunge până la 2.500-3.000 de euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri