Un cosmonaut la TIFF

Data publicării:
prunariu la tiff

Dumitru Prunariu a vorbit la TIFF despre timpul petrecut în spaţiul cosmic

Cosmonautul a stat în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

În urmă cu 35 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a cucerit spaţiul cosmic. Timp de 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute a orbitat în jurul Terrei, la bordul staţiei spaţiale sovietice Saliut 6. Despre experienţa unică le-a vorbit şi curioşilor care au participat la o discuţie interactivă cu el în cadrul TIFF.

Practic, fiecare cosmonaut care zboară în spatiul cosmic este un cobai, un cobai pentru diferite tipuri de experimente. Eu, de exemplu, eram îmbrăcat în senzori din cap până în picioare de două, trei ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi mi se înregistrau, făcând diferite tipuri de activităţi, parametrii medicali”, a povestit Dumitru Prunariu.

El a vorbit şi despre şansele Europei şi, implicit, ale României să trimită un alt cosmonaut în spaţiu.

„Nu avem mijloace proprii de a trimite oameni pe Marte, dar avem mijloace de a trimite echipamente pe Lună, de a continua cercetările pe Lună şi de a trimite, într-o colaborare internaţională, oameni pe Lună. Şi România merge cu paşi rapizi spre a se cupla la toate aceste iniţiative”, crede Dumitru Prunariu.

Spectatorii au putut să-i adreseze întrebări cosmonautului român, iar la finalul discuţiilor au primit mingi sub forma globului pământesc şi fotografii însoţite de autograful lui Dumitru Prunariu.

„M-am bucurat să îl văd şi consider că reprezintă un simbol pentru noi”, a declarat unul dintre participanți.

Încercăm să construim tot timpul evenimente speciale în jurul filmelor noastre, aveam nevoie de o sclipire, ne-am legat de acest detaliu”, a explicat Florentina Ciuverca, director comunicare TIFF.

Dumitru Prunariu a fost prezent şi la proiecţia filmului american "Operation Avalanche" şi a scurtmetrajului "Opt zile în cosmos".

Citiți și:

DIN|INTERIOR. Odiseea spaţială a singurului cosmonaut român

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri