A murit regizorul filmului ”Love Story”

Data publicării:
love story

Regizorul canadian Arthur Hiller, nominalizat la Oscar pentru filmul ”Love Story”, a murit miercuri, la Los Angeles, la vârsta de 92 de ani, informează reuters.com citat de News.ro.

love story

Decesul cineastului, al cărui cel mai mare succes de public a fost pelicula ”Love Story”, cu Ali MacGraw şi Ryan O'Neal în rolurile principale, a fost anunţat de Academia americană de Film şi Ştiinţe (AMPAS).

Arthur Hiller, care a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroşi cineaşti, între care Neil Simon şi Paddy Chayefsky, a murit din cauze naturale, se arată în anunţul Academiei.

Regizorul a fost preşedintele AMPAS între anii 1993 - 1997 al forului care acordă, anual, premiile Oscar.

Arthur Hiller a regizat peste 30 de filme, din 1957 până în 2009, printre care s-au numărat comedii, drame, istorii de război şi musicaluri. 

În total, filmele sale au primit 15 nominalizări la premiile Academiei americane de film şi au câştigat două. În 1976, duo-ul Gene Wilder şi Richard Pryor  a apărut pentru prima dată pe marele ecran, în filmul lui Hiller ”Silver Streak”.

”Love Story”, care a generat încasări de peste 100 de milioane de dolari, a primit şapte nominalizări la Oscar, inclusiv la categoria ”cel mai bun film”, însă a câştigat doar trofeul pentru cea mai bună coloană sonoră.

În martie 2002, Arthur Hiller a primit un trofeu onorific special din partea Academiei americane de film.

Hiller a regizat şi numeroase episoade ale unor seriale de televiziune, între care "Playhouse 90", "Alfred Hitchcock Presents", "Perry Mason", "Gunsmoke” şi primul din celebra serie ”The Addams Family”.

Printre musicalurile realizate de Arthur Hiller se numără  "Man of La Mancha" (1972), cu Peter O'Toole şi Sophia Loren, "Author! Author!" (1982), cu Al Pacino, "The Lonely Guy" (1984), cu Steve Martin, "Outrageous Fortune" (1987), cu Bette Midler, şi "The Babe" (1992), cu John Goodman în rolul lui Babe Ruth.

Născut pe 22 noiembrie 1923, în Edmonton, într-o familie de origine poloneză, cineastul Arthur Hiller a fost o figură influentă la Hollywood - el a condus Director's Guild of America, între anii 1989 - 1993, înainte de a fi desemnat preşedinte ale Academiei.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el a făcut parte din Royal Canadian Air Force. A studiat psihologia, după care a început o carieră în radio, în Canada, după care s-a mutat la Los Angeles pentru a regiza un serial de televiziune.

Arthur Hiller are doi copii, Erica Hiller Carpenter şi Henryk Hiller, şi cinci nepoţi. Soţia sa, Gwen Hiller, a murit în luna iunie a acestui an, la vârsta de 68 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri