Că preferăm să cumpărăm, și nu reparăm nu mai e niciun secret! Dar acest obicei este nu doar neprofitabil, ci chiar dăunător. Soluţia a venit deja din Olanda: mici cafenele unde meşteri amatori repară, voluntar, obiecte stricate. Atelierele „Repair Cafe" aduc oamenii împreună, evită risipa de resurse şi sunt și un prilej pentru ca micile meșteșuguri să nu se piardă. La noi, modelul a fost preluat experimental la Cluj.

Embed:

 

România este printre ultimele state din Europa la reciclarea deşeurilor electronice, cu o rată de colectare de sub 20%. Practic, odată aruncate la gunoi, electronicele folosite zac şi poluează mediul înconjurător.

O atitudine care i-a făcut pe câţiva tineri din Cluj să deschidă, pentru două săptămâni, în centrul oraşului, un spaţiu unde obiectele stricate pot fi reparate de... meşteri pricepuţi.

Dan Sânpetreanu este unul dintre oamenii din spatele proiectului „Repair Cafe Cluj". Este pasionat de mecanică, de reparatul obiectelor de tot felul şi crede că fiecare dintre noi poate lupta împotriva poluării.

În ziua de astazi, pare mai comod să cumperi un obiect nou decât să-l repari pe cel vechi. Consecinţele, spun iniţiatorii „Repair Cafe", nu sunt deloc de neglijat.

Cei mai mulţi dintre clienţii Repair Cafe Cluj au fost pensionari, care au adus la reparat tot felul de electronice şi electrocasnice.

Repair Cafe a funcţionat, la Cluj, doar două săptămâni - a fost un proiect pilot menit să testeze reacţia publicului.

Este mai uşor să aruncăm un obiect stricat la gunoi decât să-l reparăm? Bineînţeles. Însă respectul faţă de obiectele pe care le cumpărăm este, de fapt, respectul faţă de oamenii care le-au construit şi, în plus, faţă de mediul înconjurător.

Materialul integral, în reportajul video

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!