Biserica fortificată și satul Biertan, pe lista monumentelor UNESCO din 1993

Data publicării:
biertan

De jumătate de mileniu, Biertanul e vegheat de biserica fortificată din vârful dealului din sat. O vezi din depărtare, nu ai cum să o ratezi. Mândria Transilvaniei, Biserica Evanghelică din mica aşezare locuită, pe vremuri, în majoritate de saşi, atrage mii de turişti. Nu poţi afla toate poveştile şi legendele ţesute în jurul ei în cei 500 de ani de istorie la care a fost martoră dacă nu stai de vorbă cu preotul.

Mândria comunității evanghelice este muzeul care adăpostește pietrele funerare ale înalților episcopi.

Ulf Ziegler, preot paroh: „Este cea de-a treia piatră, unde se poate vedea primul episcop, Lukas Unglerus, care a fost ales la sinodul din Mediaș, în 1572, ca fiind episcopul sașilor, episcopul Bisericii Evanghelice din România.”

Sub biserica din Biertan, unde au fost descoperite pietrele funerare, e o criptă, ascunsă, însă, de ochii turiștilor. Şi multe alte povești care abia așteaptă să fie descoperite. De la uși secrete, acum acoperite de pământ, până la picturi greu de descifrat, ascunse sub straturi de depuneri. Cea mai cunoscută dintre toate este, însă, închisoarea împăcării. Deloc o legendă, ci o cameră aievea, lipită de fortifcație. În perioada medievală, cei care voiau să divorțeze erau încuiaţi. O lună, soțul și soția erau nevoiți să împartă acelaşi pat, acelaşi scaun, aceaşi farfurie, aceeaşi furculiță și aceeaşi cană de apă.

Ulf Ziegler, preot paroh: „Noi am amenajat un mic muzeu înăuntru și se vede, deci unul trebuie să asculte și unul vorbește, până ajung la un consens. În Monografia Biertanului din 1881 se poate citi că această instituție binecuvântată de Dumnezeu a ajutat ca timp de 300 de ani sau în timp de 300 de ani să fie doar un singur divorț.”

În centrul cetății, în cel mai înalt punct al curții interioare, se află biserica evanghelică. Aflat, în ultimii ani, într-un amplu proces de restaurare, lăcașul de cult adăpostește adevărate comori. Altarul proliptic este cel mai mare din Transilvania. L-au pictat artiștii școlii vieneze și ai celei din Nurnberg, în urmă cu cinci secole. Lângă altar odihneşte mândria locuitorilor din Biertan. Ușa sacristiei, confecționată la 1515, a fost prevăzută încă de la început cu un sistem complicat. E zăvorâtă cu nu mai puțin de 19 încuietori.

„Aici nimic nu este sudat. Totul este nituit, părțile din oțel sunt călite după metode medievale.”

Cetatea fortificată nu este singurul motiv pentru care merită să vizitaţi Biertanul.

Adela Mohanu, reporter Digi24: „Specialiștii în patrimoniu de la UNESCO au inclus nu doar biserica și cetatea din Biertan pe lista monumentelor protejate. Practic, toate casele pe care le vedeți aici, toate ulițele sunt obiective turistice care merită să fie vizitate.”

După o plimbare lejeră pe străzile înguste, turiștii pot închiria biciclete, pentru o plimbare pe traseele care trec prin Biertan sau pot alege un tur cu căruța prin satele din împrejurimi. Spre seară, te poţi adăposti chiar în cetate.

Andreea Katona, administrator pensiune: „Avem 10 camere, în total 23 de locuri. Prețurile sunt cuprinse între 30 de euro, pentru o cameră single, la 42 de euro, o cameră dublă, cu mic dejun inclusiv.”

Sezonul turistic la Biertan se deschide oficial din 1 aprilie. Cetatea este deschisă zilnic, până la șapte seara. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri