Peştera cu cristale de la Farcu, unul dintre refugiile împotriva caniculei

Data publicării:
pestera farcu

La peștera cu cristale de la Farcu turiştii pot admira formaţiuni de cristale unice şi încă în formare. Vara, temperatura în interiorul grotei este de 9-10 grade.

„Ţi se deschid în faţă forme extraordinare care sfidează gravitaţia, cresc în forme deosebite”, spune un turist.

Cei care se aventurează în peşteră trebuie să se înarmeze cu puţin curaj pentru că speologii au amenajat o porțiune cu o punte peste un aven ce se cască la 80 de metri către măruntaiele pământului.

Ca sa treacă mai uşor peste emoţiile provocate de prăpastia peste care trec, unii preferă să glumeacă pentru a mai destinde atmosfera: „O piatră nu se aude când cade jos, un miner se aude că face gălăgie”.

„Aici cristalele cresc de 150.000 de ani. Avenul are în jur de 80 de metri, găsim aici şi cristale. Din aven au fost iluminaţi cam 15 metri”, explică Valentina Codrean, ghidul peşterii.

Administratorii peşterii doresc să prelungească în perioada următoare traseul de vizitare, care are acum 250 de metri. Aici va fi pus în funcţiune un lift care să unească mai multe galerii ale minei de bauxită descoperite în 1987. În plus, un trenuleţ similar celor folosite de mineri va transporta turiştii prin fostele galerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri