Povestea românului care a străbătut pe jos 5 continente

Data publicării:
dandumitru

Îmbrăcat în costum popular şi încălţat în opinici, Dan Dumitru a pornit în 1910 într-o fabuloasă şi uimitoare aventură alături de Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu, Paul Pârvu şi câinele lor Harap. Însă Dan Dumitru a fost singurul care a reuşit să termine călătoria, şase ani mai târziu. În drumul lor, aventurierii au rupt 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale. La loc de cinste în cadrul colecţiei puteţi vedea Cartea Recordurilor din 1985 în care a fost înregistrată performanţa exploratorului român, dar şi bastonul, costumul său popular, opincile şi ştampila de campion mondial.

Colecţia este concepută interactiv şi le dă ocazia oaspeţilor să intre în pielea personajelor.

Hora Românească, Căluşul, Brâul, Banul Mărăcine şi Ciobănaşul sunt dansurile pe care cei patru exploratori le-au arătat întregii lumi. Ele sunt acum refăcute întocmai în cadrul colecţiei. La fel şi chipurile celor patru, reconstituite din singura fotografie ce s-a păstrat cu ei din timpul unei reprezentaţii.

Mădălina Oprea, muzeograf Muzeul Judeţean Buzău: „În general, ei pentru a se susţine financiar mergeau şi închiriau o sală de teatru sau de cinema în marile oraşe şi capitale ale lumii. Ţinând astfel de conferinţe o zi sau două. De multe ori erau rugaţi de cei din sală să reia acest spectacol”.

Dansau, recitau poezii naţionale, cântau melodii româneşti şi îşi povesteau uimitoarele peripeţii. Iar faima lor i-a depăşit, pe drum: au fost primiţi cu onoruri la Casa Albă, au fost întâmpinaţi de preşedinţi de stat şi au fost invitaţi de rajahul din Bombay în palatul său.

Mădălina Oprea, muzeograf Muzeul Judeţean Buzău: „Avem aici un manechin care îl reprezintă pe Garcia Menocal, preşedintele Cubei, cu care s-a întâlnit pe 21 ianuarie 1915 la Palatul său prezidenţial”.

Însă drumul n-a fost deloc uşor.

Miruna Mihailovici, reporter Digi24: „În drumul lor, eroii noştri au avut de înfruntat temperaturi extreme, de la - 40 grade Celsius în Alaska până la + 50 grade Celsius în Sahara”.

Machetele din Muzeul Judeţean Buzău au reuşit să surprindă o parte a călătoriei. Cu bune şi cu rele.

Miruna Mihailovici, reporter Digi24: „De multe ori şi primirea mai puţin călduroasă a fost o problemă. De exemplu, în Peru, acolo unde locuiau temuţii vânători de capete sau în Australia, acolo unde s-au întâlnit cu populaţiile aborigene”.

Dan Dumitru a fost singurul care a terminat traseul. Toţi tovarăşii săi şi-au pierdut viaţa în timpul periculoasei aventuri. Peste tot pe unde a umblat, globetrotter-ul român a fost un adevărat ambasador al ţării sale, pe care a iubit-o enorm.

Muzeul Judeţean Buzău poate fi vizitat de marţi până duminică, între 10.00 şi 18.00. Un bilet întreg pentru expoziţie costă 4 lei. Elevii şi studenţii plătesc doar 1 leu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri