Se construieşte satul dacic. Oamenii vor putea locui, munci şi se vor îmbrăca precum dacii

Data publicării:
sat dacic 2

Satul dacic este aşezat pe coama dealului Tigoarea, la o altitudine de 550 de metri. Alegerea nu este deloc întâmplătoare: satul este reconstruit pe o aşezare de acum 4.000 de ani.

Primar: „Aici s-au descoperit multe lucruri vechi, multe vase de lut. Printre ele a fost descoperită şi această fusaiolă, este un obiect de lut care era folosit de cei care torceau lână”.

Prima piatră de temelie a fost pusă în urmă cu trei ani de preotul Mihail Milea: „Avem o sobă din lut, un par din lemn din pădurea de la Năeni şi salteaua din paie, aşa dormeau buneii noştri, strămoşii noştri daci. Foarte simplu, foarte natural”.

La construirea aşezării ajută patru voluntari din localitatea Năeni. Primul care a venit să muncească în sat este Viorel Moise, care s-a pensionat după ce a lucrat o viaţă în jandarmerie: „Nicăieri nu e mai frumos decât în natură, mai ales la marginea pădurii”.

Simion Anghel, voluntar: „Aici au fost strămoşii noştri dacii care erau atât de simpli şi români adevăraţi. (V-aţi întors la simplitate?) Exact, la foculeţul în sobă, să-l văd cum arde... E o frumuseţe reală”.

Cei care vor dori să vină să locuiască în sat vor trebui să adopte stilul de viaţă al dacilor.

Mihail Milea, fondatorul satului dacic: „Cei care respectă aceste reguli minimale: să se îmbrace precum dacii, să mânânce precum dacii, să lucreze precum dacii sunt binevoiţi să stea aici până la adânci bătrâneţe”.

Primarul spune că deja a primit câteva solicitări.

Marian Apostol, primarul comunei Năeni: „(Ce fel de oameni ar dori să vină aici?) Familii de vârstă medie, peste 40 de ani, tinerii se cam feresc de acest lucruri”.

Sociologii spun că există în acest moment o tendinţă de întoarcere la natură.

Rariţa Mihail, sociolog: „Impactul social ar fi că s-ar populariza un alt mod de viaţă. (De s-ar duce acolo?) Pentru că vor să scape de stresul urban, de probleme specifice mediului urban şi să se întoarcă la origini, la tradiţii şi la un mod de viaţă autentic”.

Cei care vor dori să locuiască în satul dacic vor fi întregistraţi la Primăria Năeni şi vor deveni cetăţeni ai comunei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri