VIDEO. Documentar BBC Two despre maneliştii din România

Data publicării:
bbbc

 

Foto: BBC

Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurenţă acerbă în topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din România”, afirmă jurnaliştii de la The Sun. 

Un nou gen de muzică lansat de această comunitate nomadă, considerat ”o versiune de gangster rap”, câştigă tot mai mult în popularitate şi, în acelaşi timp, aduce multe milioane de lire artiştilor care interpretează aceste melodii.

Însă manelele - un fel de electro-folk care sună ca muzica turcească, originară din România de la sfârşitul anilor 1980, potrivit The Sun - reprezintă un gen muzical controversat. 

Un nou documentar BBC, ”The New Gypsy Kings”, regizat de Liviu Tipurita, încearcă să explice acele cântece ostentative, care glorifică pasiunile maneliştilor - şampania scumpă, automobilele de lux şi sumele de bani ”obscen de mari”.

Presa britanică remarcă faptul că manelele româneşti includ versuri precum ”Bun la muncă, bun la toate, bun în pat, ca nimeni altul din satul meu”, vorbesc despre ”bancnote nenumărate” şi reflectă dorinţa maneliştilor ”de a trăi ca sultanii”.

Videoclipurile acestor cântece prezintă vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, în timp ce se laudă cu averile lor.

Cântăreţii de manele pot să câştige până la15.000 de lire sterline pe noapte dacă acceptă să cânte la o nuntă sau să susţină un concert într-un club. Cu toate acestea, muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor, afirmă The Sun.

”S-a produs o schimbare extraordinară în comunitatea romă”, spune un localnic în documentarul ”The New Gypsy Kings”. 

”Au trecut de la căruţe la Ferrari-uri, de la corturi la palate”, spune un altul.

Alţii spun că manelele au devenit pentru mulţi dintre romi ”un paşaport spre bogăţie şi spre un statut social înalt”. 

Comunitatea romă este una dintre cele mai marginalizate din Europa, iar 80% dintre reprezentanţii ei trăiesc sub limita sărăciei. 

În ciuda unor artişti din această comunitate care au ajuns celebri pe plan mondial, precum Fanfara Ciocârlia, mulţi dintre cântăreţii de manele se feresc de ”cultura” care înconjoară acest stil muzical. 

Unii dintre ei consideră că astfel de atitudini opulente distrug ”autenticitatea şi spiritul” adevăratelor manele. 

Totuşi, lui Adrian Minune, un bogat interpret de manele, îi place să se laude cu casa lui opulentă, înzestrată cu o piscină uriaşă.

Prezentându-şi garderoba excentrică, manelistul spune: ”Am haine exclusiviste, pentru că, atunci când un artist se prezintă undeva, cred că el trebuie să se facă remarcat în mulţime”. 

Potrivit The Sun, averea lui Adrian Minune a fost estimată la aproximativ 70 de milioane de lire sterline. 

Un alt coleg de breaslă al lui, manelistul Orica Ivancea, a dezvăluit în acelaşi documentar faptul că sutele de mii de albume pe care le-a vândut şi concertele pe care le-a susţinut în Japonia şi în Noua Zeelandă l-au ajutat să îşi cumpere o reşedinţă spectaculoasă, care reprezintă casa la care a visat dintotdeauna. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri