Povestea regizorului bihorean care a obţinut „Palme D'Or”

Data publicării:
regizor

„Megatron” este scurtmetrajul regizat de Marian Crişan, care în 2008 l-a făcut cunoscut în toată lumea, după ce a obţinut „Palme d'Or” la Festivalul de Film de la Cannes. Regizorul s-a îndrăgostit de lumea din spatele camerelor de filmat încă din copilărie, datorită tatălui său. Marian Crişan ne-a primit în locul în care familia sa păstrează şi acum casetele video adunate de-a lungul a trei decenii.

Marian Crişan, regizor: „Taică-meu era pasionat de film şi colecţiona casete video. Era o piaţă întreagă naţională, o piaţă neagră de unde procurai casete video.”

Marian Crişan îşi aminteşte că în adolescenţă câştiga banii de buzunar cu ajutorul casetelor video.

Marian Crişan, regizor: „Aveam deja 15 ani, 16 ani şi făceam un ban eu cu frate-meu: copiam casetele astea pe care le aveam noi, le răspândeam mai departe.”

Pe o cameră video a pus mâna prima dată tot datorită tatălui său, la sfârşitul anilor '80.

Marian Crişan, regizor: „Filmam şi după aceea am început să montăm ce filmam pe două videouri pe care copiam. Pe o casetă era filmarea şi pe cealaltă casetă făceam un fel de edit.”

În ultimii ani de liceu le-a spus părinţilor că vrea să facă film. Şi-a urmat visul, iar în 1999 a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Iniţial a realizat doar scurtmetraje, între ele şi cunoscutul „Megatron”. De succes s-a bucurat şi primul său lungmetraj, „Morgen”, care în 2010 a primit patru premii la Festivalul de la Locarno. Doi ani mai târziu, pelicula a fost propunerea României la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”.

Marian Crişan, regizor: „După Palme d'Or e mai uşor să continui pentru că ai mai multă atenţie şi orice regizor îşi doreşte asta, să capete atenţie şi atenţia o primeşti prin premii.”

Chiar dacă a cunoscut succesul cu producţiile sale, Marian Crişan este dezamăgit că filmele româneşti nu-şi găsesc locul în cinematografele de la noi.

Marian Crişan, regizor: „Nu avem un sistem de distribuţie pentru filmul românesc. Luptăm aşa, cu proiectorul în portbagaj, mergem de-a dreptul, trebuie să circuli tu cu filmul să ţi-l proiectezi în oraşe.”

Ultimul film al lui Marian Crişan, lansat în luna februarie, este „Orizont”, ecranizarea nuvelei „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, a fost deja selecţionată la mai multe festivaluri din întreaga lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri