Vadu Crișului, sat cultural în 2016

Data publicării:
sate culturale

Comuna Vadu Crișului. Este la 50 de kilometri de Oradea, dar toţi turiştii o ştiu pentru peşterile şi cascada din zonă, locurile de rafting şi priceperea meşterilor populari. Anual, 10 mii de oaspeţi din ţară şi din străinătate vin aici.

Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului: „Ne reprezintă ceea ce avem. Defileul Crişului Repede este o zonă pitorească în care se poate face şi rafting şi alpinism şi vizitat peşteri şi trasee montane.”

O vizită în zonă este ca o lecţie de istorie.

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: „În urmă cu 86 de ani, Carol al II-lea ateriza forţat pe un câmp din apropierea localităţii, din motive tehnice. Astăzi, aminteşte de întâmplarea respectivă o placă prin care este comemorată Maria Mudura, femeia care i-a dat să bea apă regelui dintr-un ulcior.”

În zonă este şi Turnul de la Vama Sării, de unde erau urmărite plutele cu sare ce coborau pe râu. Astăzi un festival aminteşte de aceste momente.

Vadu Crişului e una din cele mai frumoase localităţi din Europa, nu din România.”

 ***

Aici la noi la cămin în permanenţă se fac fel şi fel de festivităţi culturale.”

Scopul competiţiei este de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc. Anul acesta, 25 de localităţi din ţara noastră au ajuns în finală. Bătălia s-a dat la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti.

Nicolae Marghiol, reprezentant al Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România”: „A contat foarte mult şi viziunea comunei. Cultura nu este doar pentru a cheltui bani, ci pentru a crea branduri, produse locale, o dinamică, o notorietate care să atragă alte investiţii în turism.”

Oricare comună din România poate candida la titlul de sat cultural cu condiția ca pe parcursul unui an să organizeze minimum 5 evenimente culturale - expoziții, festivaluri, concursuri, etc - în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei, turismului. Concursul se află sub patronajul Ambasadei Franței în România și al Delegației Wallonie - Bruxelles la București.

Lista celor 23 de Sate Culturale din România:
Comuna Drăguș, județul Brașov
Comuna Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș
Comuna Ciocănești, județul Suceava
Comuna Vorona, județul Botoșani
Comuna Miroslava, județul Iași
Comuna Sisești, județul Mehedinți
Comuna Șiria, județul Arad
Comuna Tulgheș, județul Harghita
Comuna Vadu Crișului, județul Bihor
Comuna Izvoarele, județul Prahova
Comuna Jidvei, județul Alba
Comuna Cândești, județul Dâmbovița
Comuna Bacia, județul Hunedoara
Comuna Horia, județul Constanța
Comuna Bonțida, județul Cluj
Comuna Ruginoasa, județul Iași
Comuna Arcani, județul Gorj
Comuna Costești, județul Vâlcea
Comuna Dudeștii Noi, județul Timiș
Comuna Văcăreni, județul Tulcea
Comuna Cornești, județul Cluj
Comuna Polovragi, județul Gorj
Comuna Prundeni, județul Vâlcea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri