Anchetă la Cluj. Cinci pacienţi care au trecut printr-un transplant au fost infectaţi cu gripă porcină

Data publicării:
icon-3

Cei doi pacienţi care au murit, o femeie de 64 de ani şi un bărbat de 52 de ani, erau internaţi la Institutul de Urologie şi Transplat Renal din Cluj-Napoca, după operaţii de transplant de rinichi.

Melania Bejan, soţie pacient decedat: „Într-un minut am fost plimbată de la trei medici şi nu am reuşit să aflu nimic.”

Iulia Molnar, fiică pacientă decedată: „Nu ştiam că este gripă, a început să răguşească. Se simţea tot mai slăbită. A fost internată în salon de dializaţi. Gândiţi-vă că un pacient imunosupresat, cu imunitate zero, pus într-un astfel de salon, e ca şi un paraşutist care sare fără parașută.”

În total, cinci pacienţi s-ar fi îmbolnăvit de gripă porcină la Institutul de Urologie şi Transplat Renal din Cluj-Napoca. Toţi au fost internaţi la începutul lunii ianuarie, iar la începutul lunii februarie au fost mutaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.

Bianca Toth, fiică pacient: „Nu am fost sunate de către un cadru din spital. Am fost sunată de mama noastră. Foarte greu am reuşit să trag o infirmieră de mână care mi-a spus că este transferată pentru verificări, că s-ar putea să fie răcită... dar e în regulă.”

Medicii de la Institut se apără şi spun că au informat la timp aparţinătorii, precum şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Secţia ar fi fost izolată şi dezinfectată.

Adrian Bărbos, medic primar ATI ICUTR Cluj-Napoca: „Aceşti pacienţi erau internaţi la secţia de transplant dar se mişcau liber între secţii. Puteau să coboare jos la ambulator, în zona de așteptare. Ori zilnic acolo se perindă 150 de pacienţi.”

Una dintre rudele pacienţilor decedaţi a sesizat Colegiul Medicilor din Cluj. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică din judeţ a demarat o anchetă în acest caz.

Melania Bejan, soţie pacient decedat: „Sunt convinsă că a murit cu zile într-un spital care colcăie de viruşi, bacterii şi un sistem medical ce mimează normalitatea.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri