Cazul bebelușilor bolnavi |Sunt controlate portocalele dintr-un lanţ de supermarketuri

Data publicării:
portocale - GettyImages-76190727

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Aproape toţi părinţii micuţilor internaţi în stare gravă la spitalul Marie Curie spun că le-au dat dat celor mici suc de portocale stors din citrice cumpărate din acelaşi lanţ de supermarketuri. Inspectorii sanitar-veterinari s-au autosesizat, au mers astăzi în control în respectivele magazine şi au prelevat probe pe care le-au trimis la Bucureşti, la analize.

Inspectorii sanitar-veterinari au mers în toate magazinele din Argeş ale unui lanţ de supermarketuri, pentru a lua probe din loturile de portocalele scoase la vânzare. După ce medicii de la Marie Curie au tras semnalul de alarmă, autorităţile s-au autosesizat.

Probele sunt trimise la Bucureşti, pentru a fi analizate rapid, în laboratorul central.

Până luni după-amiază, cel mai târziu marţi dimineaţă, vom avea un prim rezultat în urma acestor analize pe fructele recoltate din Argeş”, a dat asigurări președintele ANSVSA.

Părinţii care au copiii internaţi la spitalul Marie Curie din Bucureşti au vorbit unii cu alţii şi şi-au dat seama că toţi şi-au hrănit copiii cu portocale.

Şi părinţii copilului care a murit contaminat cu o formă agresivă a bacteriei E.coli confirmă că bebeluşul a mâncat portocale. Nu cred însă că acestea i-au adus moartea fetiţei lor.

Pe de altă parte, sunt şi părinţi şi bunici ai unor copii internaţi care susţin că micuţii lor nu au mâncat portocale.

Copilașul meu nu a mancat portocale, nu a consumat suc, decât lapte, apă și apă plată. Deci nu e copil care să mănânce portocale sau banane. De unde a luat microbul și infecția nu știu”, spune Gheorge Bran, bunicul unui copil.

Dacă inspectorii sanitar-veterinari vor descoperi că într-adevăr portocalele sunt contaminate, magazinele care au vândut citricele riscă amenzi şi chiar închiderea. În plus, DSV a anunţat că, dacă este nevoie, va extinde controalele şi la alte supermarketuri.


Inspectorii sanitar-veterinari iau probe de la mai multe magazine de unde au cumpărat alimente părinţii copiilor.

Chiar ieri un părinte care are copilul internat la Marie Curie susţinea că mulţi dintre copii infectaţi ar fi mâncat fructe înainte de a avea probleme medicale. A tras această concluzie după ce a vorbit cu alţi părinţi care au copii în stare gravă la spitalul din capitală. Toți s-ar fi aprovizionat de la același lanț de supermarketuri.

„Fructele au rămas singura cauză. Alta nu știu”, a declarat părintele. Întrebat dacă toate fructele au fost cumpărate de la același supermarket, bărbatul a precizat că își face majoritatea cumpărăturilor de la respectivul lanț de supermarketuri și la fel și ceilalți părinți cu care a vorbit.

Și părinţii copilului care a murit din cauza bacteriei E.coli spun şi ei că i-au dat fetiţei să mănânce portocale, dar nu cred că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii.

„Portocale îi dădea ultima dată. Portocale... (...) Mă gândesc... Dar n-ai cum să îi dai nespălat sau ceva sau... Dezinfectam totul! Veneam de la muncă, mă duceam, mă spălam, mă dezinfectam cu spirt, până să mă duc la copil”, a declarat tatăl, Vasile Oncescu.

„Ea a mâncat nişte portocale”, a confirmat și mama fetiței moarte.

Andrei Butaru, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a declarat la Digi24 că instituția pe care o conduce s-a autosesizat, în urma declarațiilor făcute de medici de la spitalul Marie Curie, care au incriminat fructele ca posibilă sursă de contaminare. Probele prelevate sâmbătă vor fi trimise la București, la laboratorul național de referință, și se speră ca până luni după-amiază, cel târziu marți dimineață să apară primele rezultate. Deocamdată, controalele se concentrează asupra magazinelor aceluiași lanț de supermarketuri, dar în funcție de rezultate, inspectorii și-ar putea extinde ancheta și la alte lanțuri de supermarketuri. 

În cazul în care vor fi găsite nereguli, respectivul lanț de supermarketuri riscă amenzi sau chiar închiderea magazinelor. 

„Noi ne-am autosesizat în urma declaraţiilor medicilor de la spitalul Marie Curie şi văzând că este vorba de incriminarea fructelor am stabilit, împreună cu Ministerul Agriculturii, să demarăm nişte controale pe această direcţie, în special, în primă fază, în Argeş. Colegii din Argeş, la ora actuală, recoltează probe din lanţul de magazine existent acolo. Aceste probe vor ajunge astăzi în Bucureşti, la laboratorul naţional de referinţă. Până luni după-amiază, cel mai târziu marţi dimineaţă, vom avea un prim rezultat în urma acestor analize pe frunctele recoltate din Argeş. (...) Nu putem să perturbăm activitatea din magazine. Noi prelevăm probe pe loturile care considerăm că ne-ar putea ajuta în punerea unui diagnostic şi în funcţie de ce rezultate vom avea, la analize, vom stabili dacă extindem şi alte analize. (...) Dacă se găsesc nereguli, proprietarii riscă amenzi destul de mari şi se poate ajunge până la închiderea magazinelor”, a spus Andrei Butaru.

Dintre cei 11 copii internați la Marie Curie, toți cu insuficiență renală, șase sunt la Nefrologie și au răspuns bine la tratament. Alți cinci bebeluși sunt internați la terapie intensivă, trei dintre ei fiind într-o stare mai gravă. Unul a fost intubat.

Citiți și:

Mistere şi controverse în boala bebeluşilor cu infecţii grave. Anchetatorii au renunțat să mai ceară deshumarea copilului mort

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri