Ce alimente sunt sănătoase? Ce cred oamenii și ce spun de fapt nutriționiștii

Data publicării:
supermarket cumparaturi mancare getty images-1

 

 Foto: Gulliver/ Getty Images

New York Times notează că în ultimii ani cunoștințele noastre cu privire la nutriție s-au schimbat mult, dar totuși au rămas foarte multe necunoscute.

Rezultatul sondajului realizat de NYT a fost că există o diferențe de opinii, chiar și printre experți. Într-adevăr există anumite alimente precum varza kale, merele și ovăzul care sunt considerate ca fiind sănătoase de majoritatea experților, în timp ce sucurile carbogazoase, cartofii prăjiți și fursecurile cu ciocolată sunt considerate în aceași măsură nesănătoase. Dar, între cele două extreme, se regăsesc alimente pe care oamenii fără cunoștințe în domeniul nutriției le consideră sănătoase, și alimente asupra cărora niște cetățenii obișnuiți și nici experții în nutriție nu se pot pune de acord, cum ar fi untul.

Din cele 52 de alimente despre care experții și oamenii obișnuiți au fost rugați să spună în ce măsură sunt sănătoase, batoanele de cereale au stârnit cea mai mare „controversă”. Peste 70% dintre americanii chestionați cred că batoanele de cereale sunt sănătoase, în timp ce mai puțin de o treime din nutriționiști au fost de aceași părere. Situația a fost la fel și în cazul granolei (o gustare din cereale integrale, ovăz, nuci și miere).

Majoritatea alimentelor care sunt considerate sănătoase de americani dar nesănătoase de experți au un lucru în comun: conțin mult zahăr adăugat.

Pe de altă parte, multe alimente sunt considerate sănătoase de experți, dar nu și de cetățenii obișnuiți. Cea mai suprinzătoare reacția a fost la quinoa. Quinoa este clasificată drept o cereală și este considerată de experți drept un superaliment deoarece este o proteină completă, adică conține toți aminoacizii de care are nevoie corpul uman. 89% dintre nutriționiștii chestionați au spus că quinoa este sănătoasă, în timp ce doar 58% dintre americanii obișnuiți au fost de aceași părere. 

De asemenea, americanii nu au considerat că tofu, sushi, humusul, vinul și creveții sunt alimente sănătoase. Spre exemplu, 90% dintre nutriționiști au spus că humusul este sănătos și doar 66% dintre americani au considerat același lucru. 

Totodată, rezultatele sondajului au arătat că există alimente asupra cărora nici cetățenii obișnuiți nici experții nu se pot pune de acord. Spre exemplu 61 % dintre experții chestionați au spus că popcornul este sănătos, 59% au spus că cotletele de porc sunt sănătoase, 63% au aceeași opinie despre laptele integral. De asemenea, 52% dintre americani cred că popcornul și cotletele de porc sunt sănătoase și 59% cred că laptele integral este sănătos. Se poate vedea că diferențele dintre cele două tabere sunt mici, de câteva procente.

Cotletele de porc și laptele conțin multe grăsimi și nutriționiștii s-au pus de acord în urmă cu mai mulți ani că grăsimile sunt dăunătoare organismului, mai ales grăsimea saturată care se găsește în produsele lactate și în carne roșie. Totuși, studii mai recente nu sunt la fel de clare și nutriționiștii sunt de părere că aceste alimente nu trebuie scoase complet din alimentația noastră ci mai degrabă trebuie găsit un echilibru între proteine și grăsimi în cadrul unui regim alimentar sănătos.

Este evident, notează New York Times, că multe persoane vor să mănânce sănătos, dar nu știu exact ce alimente să aleagă. NYT a rugat Google să le transmită ce alimente apar cel mai des în întrebarea „Este .........un aliment/fel de mâncare sănătos?”. Pe locul 1 se află sushi. De asemenea, americanii au mai căutat pe Google dacă popcornul, untul de arahide, couscous, ovăzul, tofu, Nutella, pho, quinoa, orez brun, granola, creveții, tonul, orez, miere, fructele uscate, mâncare indiană sunt sănătoase. Lista completă poate fi consultată AICI.

Totuși, sunt și alimente asupra cărora toată lumea a fost de acord. Merele, portocalele, ovăzul și puiul sunt alimente sănătoase. De asemenea, nutriționiștii și cetățenii obișnuiți au fost de acord că fursecurile de ciocolată, baconul, pâinea albă și sucurile carbogazoase nu sunt sănătoase.

NYT scrie că concluzia de tras din acest studiu este că uneori nici experții nu știu foarte clar ce alimente sunt bune pentru organism.  

Sondajul NYT a fost realizat prin intermediul firmei de sondaje Morning Consult. 627 de nutriționiști, membri ai Societății Americane pentru Nutriție, și 2.000 de cetățeni americani au fost întrebați pe care dintr-o listă de 52 de alimente le consideră sănătoase și pe care nu.

7 sfaturi pentru o alimentație corectă

New York Times a făcut o listă cu șapte sfaturi de urmat pentru o alimentație corectă. Concluzia este că moderația este cheia succesului unui regim alimentar sănătos.  

1. Încercați să mâncați cât mai multe alimente neprocesate. Adică fructe și legume. De asemenea, în această categorie mai intră carne, pește și ouă care nu au fost procesate. Atunci când mergeți la magazin să cumpărați de mâncare, încercați să alegeți alimente care nu au fost gătite sau semipreparate.

2. Mâncați cât mai multă mâncare gătită acasă. În așa fel, aveți control total asupra a ceea ce mâncați și nici nu veți mai avea tentația de a vă cumpăra produse semipreparate dacă mâncați acasă.

3. Folosiți sarea și grăsimile în prepararea mâncării, inclusiv untul și uleiul, cu moderație. Nu trebuie să le eliminați cu tptul din alimentația dumneavoastră ci să găsiți un echilibru.

4. Când mâncați în oraș, alegeți restaurante unde știți că nu se gătește cu produse semipreparate.

5. Beți în mod special apă, dar alcoolul, cafeaua și alte băuturi cu moderație sunt acceptate.

6. Tratați toate băuturile care au calorii multe ca și cum ar fi alcool. În această categorie intră laptele, spre exemplu. Puteți să le consumați dacă vă plac, dar nu faceți o necesitate din ele.

7. Mâncați alături de alte persoane, pe cât de mult posibil. Pe lângă bbeneficiile nutriționale, mâncatyul cu mai multe persoane are o mulțime de avantaje. În tpimul rând, e mult mai probabil să gătiți ceva de mâncare dacă așteptați la masă mai multe persoane, sau dacă mâncați cu familia. De asemenea, veți mânca mai încet.   

Citiți și: 
Dietele ținute după ureche pot deveni toxice pentru organism
Medic: alimentele la care trebuie să renunțăm în timpul verii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri