Ce trebuie să facem când copilului îi intra nisip în ochi

Data publicării:
copii - GettyImages - 25 august 15-2

"Părintele trebuie să se uite cu atenție la ochii copilului și să-i curețe cu ser fiziologic sau apă fiartă și răcită sau, dacă sunt în parc, cu apă plată sau apă de la cișmea. Trebuie să se îndepărteze cât mai repede corpii străini.

În urma spălăturilor abundente, mulți nu mai au nicio acuză, însă pot exista situații când, ajunși acasă, părintele vede corpul străin și nu reușește să-l scoată. Este bine să rugăm copilul, dacă spune de exemplu că este sub pleoapa de jos, să se uite în sus și cu o compresă sterilă să-l îndepărtăm sau, dacă îl simte sub pleopa superioară, să se uite în jos. Este recomandat ca aceste manevre să fie făcute de părinte pentru a nu leza corneea. Corneea este primul strat al ochiului, foița transparentă și trebuie să nu fi zgâriată în cursul acestor manevre.

Dacă nu este îndepărtat, corpul străin poate produce eroziuni. Copilul îl simte în permanță acolo, se freacă involuntar la ochi și există pericolul de a face chiar conjunctivită ulterior, prin mâinile murdare, sau de a produce aceste eroziuni corneene.

În această situație trebuie să meargă la medic care îl va examina la biomicroscop.

Pot fi situații când, prin vânt, vin particule mai mari de praf care rămân inclavate chiar în cornee. Acestea trebuie scoase neapărat la biomicroscop. Nu este o manevră periculoasă pentru că se pun picături cu anestezic.

Părinții trebuie să-și ducă copiii la medic atunci când nu pot îndepărta corpul străin sau când copilul rămâne cu o lăcrimare abundentă, fotofobie și când spune că simte ceva în ochi."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri