Dependența de sport, afecțiunea care se manifestă prin stări de anxietate și palpitații

Data publicării:
Gimnastica sala de sport GettyImages-1706758

Dependența de sport a fost recunoscuta ca afecțiune încă din anul 2011 de către Organizația Mondială a Sănătății.

Apar cam aceleași simptome care se manifestă în toate sindroamele de sevraj: stare de anxietate, de neliniște, senzații fizice de tot felul: palpitații, tremurături, senzație de gol în stomac, ar putea fi definită... nu îți găsești locul, îți lipsește ceva major în viață,” explică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Sunt vizați de această problemă în primul rând sportivii de performanță, dar și persoanele care se antrenează mai multe ore pe zi pentru competiții extreme. În momentul unei accidentări, adică atunci când nu mai pot face sport, apar primele manifestări ale dependenței.

Este un stres foarte mare, pe scala stresului este similar cu a-ți pierde jobul sau a-ți pierde o ocupație foarte importantă în viața care era un mod de a trăi, de a câștiga poate,” precizează dr. Şerban Damian.

În aceste cazuri, sfatul specialiștilor este ca persoanele care se confruntă cu această afecțiune să se adreseze unui psiholog.

Sau dacă se poate să fie pregătit terenul dinainte: un sportiv care se retrage, nu se retrage niciodată dintr-o dată: de luni nu mai fac sport. Există o perioadă în care se reduce volumul de antrenament,” adaugă dr. Şerban Damian.

De aceea, medicii recomandă echilibrul, pentru că oricând o pasiune se poate transforma într-o obsesie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri