Mituri despre operațiile de micșorare de stomac

Data publicării:
medici chiururgi operatie - GettyImages-71204760-1

„O mare parte dintre cei care refuză chiar și gândul unei intervenții bariatrice se tem că stomacul lor se va mări la loc și că se vor reîngrașa, ajungând în cele din urmă la dimensiunile anterioare. Aceste persoane sunt conștiente că operația îi va ajuta să slăbească, însă teama că nu își vor putea menține numărul de kilograme există. Fals. Specialiștii în chirurgie bariatrică și metabolică menționează că statisticile internaționale arată că majoritatea pacienților reușesc sa își păstreze greutatea optimă pe termen lung. În centrele de excelență în chirurgia metabolică existaă programe special dedicate pacienților metabolici, unde pacienții sunt monitorizați periodic pentru a asigura reușita pe termen lung a acestei operații”, spune Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgia laparoscopică.

„În final, indiferent de cât de multe mituri s-au format în jurul acestor tehnici chirurgicale, important este să ne documentăm și să putem face diferența între mit si realitate. De altfel, este bine să apelăm la medicii specialiști și să discutăm cu ei despre lucrurile care ne frământă”, adaugă Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgia laparoscopică.

„Aceste mituri au apărut, cu siguranță, printre persoanele supraponderale sau obeze, cărora le este dificil să accepte că post-operator li se va diminua semnificativ senzația de foame, iar cea de sațietate se va instala mult mai rapid. Teama că nu se vor putea abține de la mâncare, fie pentru că sunt pofticioși, fie pentru că se gândesc doar la cantitatea de mâncare pe care o consuma înainte de operație este înlăturată în momentul în care pacienții ajung să discute cu echipa medicală, înțeleg schimbările ce vor avea loc în organismul lor și în ce constau operațiile metabolice”, spune Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgia laparoscopică.

„Dupa operație dispare senzația de foame, pentru că, spre exemplu, în cazul pacienților care fac operație de gastric sleeve, eliminăm chirurgical 80% din capacitatea stomacului, acolo unde se află și centri ai foamei. De asemenea, după operație va scădea și pofta de mâncare, iar o parte din gusturile și preferințele în materie de mâncare se vor schimba. Există pacienți care înainte de operație nu tolerau un anumit aliment, iar post-operator au simțit nevoia să îl consume”, adaugă Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgia laparoscopică.

Interviul integral în puteți urmări în video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri