Numărul infecțiilor intraspitalicești a crescut cu 35% față de 2010

Data publicării:
DEZINFECTANT ThinkstockPhotos-55878457

Din anul 2010 până anul trecut numărul infecţiilor intraspitaliceşti a crescut constant, lucru explicat pe larg de jurnaliştii de la Riseproject.

De pildă, numai în Bucureşti numărul infecţiilor a depăşit 2.500 în 2015, în condiţiile în care în urmă cu cinci ani erau cu o treime mai puţine astfel de infecţii. Interesant este că bună parte dintre spitalele din Bucureşti au contracte cu Hexi Pharma pentru cumpărarea dezinfectanţilor. În plus, perioada în care numărul infecţiilor a tot crescut coincide şi cu datele prezentate de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor în ancheta de la care a pornit întreg scandalul cu dezinfectanţii diluaţi.

În tot acest timp însă, reprezentanţii companiei au declarat că, de fapt, aceşti dezinfectanţi folosiţi în spitale nu se folosesc pentru instrumentele medicale.

Loredana Albu, reprezentant Hexi Pharma: „Noi am fi vrut să nu se ajungă la această isterie generală, am înțeles că au fost azi pacienți care au refuzat să se interneze în spitale. E păcat că s-a ajuns aici. Vreau să precizez că e vorba de dezinfectanți care se folosesc pentru suprafețe mari, în special podele, în niciun caz pentru instrumentar. El se dezinfectează cu alt fel de substanțe care apoi întotdeauna sunt trimise la sterilizare. Să fim serioși, n-a fost nimeni în niciun pericol astfel încât să nu vrea să se interneze în spital.”

Totuşi, Hexi Pharma acceptă ideea că ar fi putut livra produse diluate.

Loredana Albu, reprezentant Hexi Pharma: „Există un raport al ICECHIM care spune că a fost un bidon de dezinfectant care a fost diluat. Nu a fost nicio secundă în care am negat, motiv pentru care am închis şi producţia şi fabrica şi distribuţia până aflăm ce s-a întâmplat. Tocmai din responsabilitate am făcut lucrul asta.”

Medicii sunt la fel de speriaţi de scandalul dezinfectanţilor. Unii chirurgi care folosesc zilnic dezinfectanţii înainte de a intra în sala de operaţie se tem pentru riscurile la care sunt expuşi pacienţii în spitale.

Dr. Bogdan Tanase, preşedintele Alianţei Medicilor: „Personal, nu le consider relevante fiindcă problema după cum ştim cu toţii era conformitatea dezinfectanţilor cu ceea ce scria pe etichetă şi nu acţiunea acestora sau să măsurăm dacă există încărcătură microbiană pe suprafeţe sau pe mâinile personalului, fiindcă asta s-a măsurat de fapt. Şi am aflat că în 5% din spitalele din România există această încărcătură. Asta în condiţiile în care controalele au fost anunţate după cum ştie toată lumea, ceea ce falsifică oarecum rezultatele.”

Dezinfectanţii care ajung în spitale primesc un aviz de la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, însă ulterior nimeni nu mai verifică dacă substanţele sunt cele pentru care s-au luat aprobări.

3.400 de produse sunt în Registrul Naţional al Produselor Biocide. Se pot retrage avizele pentru un anumit dezinfectant în urma unei evaluări, dacă produsul a fost modificat. Însă nimeni în România nu face aceste evaluări.

Interesant este că sunt dezinfectanţi produşi în România care pleacă peste hotare. Numai anul trecut s-au exportat 400 de mii de kilograme de astfel de substanţe în valoare de 1,1 miliarde de euro. Cele mai multe exporturi au fost făcute către Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Citiți și:

Hexi Pharma a funcţionat 11 ani în Spitalul Universitar. Compania a primit sediu gratuit de la Sorin Oprescu

Scandalul dezinfectantilor. Reacția Comisiei de Biocide

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri