Programe pilot pentru controlul cancerului

Data publicării:
cancer colon

Planul integrat de control al cancerului se axează, în primă instanţă, pe prevenţie. Trei centre din ţară, Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, se vor ocupa de testarea gratuită a românilor cu factori de risc în dezvoltarea cancerului de sân şi colorectal. De asemenea, se va continua programul de analize gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii: „Propunem trei programe pilot care să fie coordonate de cele trei institute, pentru că acolo sunt oamenii cu cea mai mare experienţă şi prin intermediul unităţilor fixe şi mobile să putem demara acest proiect.”

Dacian Cioloş, prim-ministrul României: „Cred că până în luna iunie vom fi în măsură să adoptăm acest plan prin hotărâre de Guvern.”

Programul de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, s-a lovit deseori de blocaje. Primul a fost creat de medicii de familie, care s-au retras din program, din cauza lipsei finanţării.

Cristian Sever Oană, medic de familie: „Nu e vorba de bani mulţi, de fapt sunt bani puţini, problema e ca acei bani să vină constant.”

Noile programe ar urma să fie aplicate tot cu ajutorul medicilor de familie. Ministrul Sănătăţii nu ştie încă de unde va face rost de bani.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii: „Nu este o muncă voluntară, orice program de acest tip trebuie să-şi regăsească finanţarea.”

Dr. Diana Loreta Păun, consiler de stat al Administraţiei Prezidenţiale: „România, din nefericire, ocupă locul I în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin şi locul II în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli.”

În România sunt, în prezent, aproape 450 de mii de persoane bolnave de cancer. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din decesele cauzate de această maladie ar putea fi evitate prin prevenţie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri